nedjelja, 9. ožujka 2014.

Ajme,koliko nas je! Zob



Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u ožujku je zob a domaćica ovoga kruga je Mirela.
Zob je kod mene doba često na tanjuru i to najčešće za doručak jer za doručak jedem domaće musle kojima su osnovni sastojak zobene pahuljice. 
Volim i ovaj domaći kruh pa i njega često radim.
Znam da su i jedan i drugi recept dobre ulaznice za ovomjesečnu igru ali nekako volim na zadanu temu svaki mjesec pronaći nešto novo za napraviti.
Čim je nova tema odabrana krenem u potragu za novim receptom i  u stanju sam satima pretraživati recepte dok ne nađem nešto što bih mogla pripremiti.
Ovaj recept je na prvo čitanje obećavao puno ali ništa me nije pripremilo na senzaciju okusa koji prvi zagriz donosi. Apsolutno i totalno sam oduševljena njime. Reakcija mojih ukućana bila je puno blaža jer sam ja jedina ljubiteljica ovakve vrste gustog, konkretnog kruha a da kombinacija bude i gora za njih, sadrži i grožđice, čime im je želja za degustacijom naglo pala. Bez obzira na njih proglašavam ovaj kruh mojim najdražim kruhom!
Za sada, ipak imam pin-ano još preko nekoliko recepata za kruh koje bih željela isprobati.

RECEPT:
Recept za ispis

240 ml mlake vode
15 g otopljenog maslaca
80 ml javorovog sirupa
1 žlica soli
90 g zobenih pahuljica
420 g brašna (ja sam koristila T-1100)
7 g instant kvasca(1 paketić)
75 g cijelih oraha
115 g grožđica

U prikladnoj posudi pomiješajte vodu sa 120 g brašna i kvascem. Pomiješajte i stavite na toplo mjesto na 10-ak minuta da se lagano zapijeni.
Nakon 10 minuta u zapjenjenu smjesu umiješajte rastopljeni maslac, javorov sirup,sol, zobene pahuljice, orahe i grožđice. Izmiješajte. Sada dodajte i ostatak brašna pa  umijesite glatko tijesto. Ukoliko vam je tijesto pretvrdo umiješajte još malo vode. Ja sam morala dodavati vode jer sam imala malo premalo javorovog sirupa pa mi je tijesto bilo mrvičasto. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto lagano nauljite pa u nju vratite dobiveno tijesto i prekrite ga kuhinjskom krpom.
Upalite pećnicu na najjače na 60 sekundi. Ugasite je pa u nju stavite pripremljeno tijesto i ostavite ga unutra 1 i pola sat ili dok mu se ne udvostruči volumen.
Namastite duguljasti kalup za kruh. Dignuti kruh premijesite pa ga oblikujte u štrucu. Stavite ga u pripremljeni kalup i ponovno stavite u pećnicu na 1 sat. Nakon jednog sata izvadite kruh iz pećnice  pa je upalite i zagrijte na 200 C. To će trajati još otprilike 25 minuta za koje vrijeme će se kruh još malo dići.
Kada upalite pećnicu da se ugrije na najgornju rešetku stavite jedan prazan lim.  Kada stavite kruh u pećnicu u taj prazan lim ulite šalicu vruće vode kako bi se u pećnici razvila vodena para kao u pravim pekarskim pećima. 
Pecite kruh 50 minuta ili dok ne dobije lijepu boju a kada pokucate po njemu mora zvučati šuplje.

Broj komentara: 8:

  1. Koja koincidencija, baš sam danas proučavala neke recepte za kruh sa zobenim pahuljicama i evo sad otvorim tvoj blog i dočeka me takav kruh. Sad mie još više zanima, s obzirom na tvoje oduševljenje okusom.

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam gledala neke recepte za hleb, ovaj tvoj mi izgleda fantastično....idealan za doručak sa šoljom mleka ili belom kafom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno dobro izgleda. U zadnje vrijeme rado jedem zob, pa mislim da ću i ovo sigurno isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Probaj, ja sam apsolutno oduševljena.

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja isto tako proučavam recepte kad se tema zada, ali me uredno uhvati kraj mjeseca pa sve navrat na nos. Volim zob u kruhu, kolačima i muslijima. Tvoj izgleda super, ali i moji bi njurgali zbog grožđica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I moji stalno njurgaju zbog grožđica ali ovaga puta nisam popustila ovaj je bio samo za mene.

      Izbriši