nedjelja, 2. ožujka 2014.

KuVarijacije-Pužići sa grožđicama



KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Osnovna ideja je da svi sudionici pripreme isto jelo i objave post o njemu istog dana, najčešće zadnjeg u mjesecu. U postu prokomentiraju svoja zapažanja o receptu i eventualne poteškoće u pripremi istog.
U veljači smo pripremali Pužiće sa grožđicama.
Kako moji doma baš i ne ljube grožđice moji pužići su sa suhim marelicima i to je jedina promjena u osnovi na originalni recept.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

530 g brašna + 50 g za svaki slučaj i posipanje
2 žličice instant kvasca
100 g šećera
120 ml vode
150 g maslaca
3 jaja
naribana korica 1 naranče

Krema:

300 ml mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
172 žličice soli
40 g brašna
1 žličica arome vanilije
100 g nasjeckanih suhih marelica
rum

Premaz:

1 jaje
malo mlijeka
2 žlice pekmeza od marelica
malo vode 

Tijesto se priprema dan ranije i isto tako možete i kremu napraviti dan ranije.
Maslac otopite pa ga ostavite da se prohladi. U posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto Prosijte brašno pa mu dodajte sol, šećer i instant kvasac i sve pomiješajte. U drugoj posudi umutite jaja pa ih dodajte u smjesu brašna. Dodajte vodu, otopljeni prohlađeni maslac i naribanu koricu naranče. Zamijesite tijesto koje se ne ljepi za prste. Ukoliko je tijesto previše ljepljivo dodajte malo po malo brašno sve dok se ne prestane ljepiti. Istresite ga na radnu površinu i mijesite dok ne bude svilenkasto glatko. Oblikujte u kuglu. Lagano nauljite posudu , stavite u nju tijesto pa ga prekrite rastezljivom folijom i preko noći odložite u hladnjak.
Za nadjev u posudu stavite mlijeko i 50 g šećera pa kuhajte dok ne provrije. Žumanjke istucite mikserom, postepeno dodavajući preostalih 50 g šećera, sol i brašno. U kipuće mlijeku, u tankom mlazu, uz stalno miješanje, umiješajte žumanjke. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Skuhanu kremu procijedite kroz sito kako bi otklonili eventualne grudice.Umiješajte aromu vanilije. Prekrite rastezljivom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi. 
Nasjeckane marelice stavite u šalicu pa ih prelite sa rumom tako da budu potpuno potopljene.
Sljedećeg dana izvadite tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte ga u dimenzije otprilike 40 x 35 cm debljine oko 5 mm. Ravnomjerno nanesite kremu tako da uz rub dulje strane pravokutnika tijesta ostavite traku od otprilike 2 cm nenamazanu kako bi se tijesto moglo zalijepiti. Nenamazani dio tijesta premažite za malo vode. Tijesto premazano kremom još posipajte ocijeđenim marelicama. Zarolajte tako pripremljeno tijesto u roladu. Oštrim nožem režite roladu na šnite debljine 2 cm. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njih slažite pripremljene pužiće. 
Pokrite rastezljivom folijom pa stavite na toplo mjesto da se dižu 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pomiješajte jaje sa malo mlijeka pa time premažite dignute pužiće. Pecite pužiće 20-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Dok se pužići peku, pripremite glazuru. Pomiješajte pekmez od marelice uz toliko vode da bude tekući pa ga zagrijte. Još vruće pužiće premažite glazurom. Prohladite pa poslužite.

Broj komentara: 11:

  1. Odlična kombinacija sa suvim kajsimama, vredi probati i tako!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm, suve kajsije zvuče super! Hvala na isprobavanju, lepo su ti ispali :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I tvoji pužići su odlični! Mislim da ću ih vrlo brzo i ja probati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne znam koji su bolji, trebalo bi sve probati pa odlučiti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim i suve kajsije i suvo grožđe...odlični su ti pužići.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ja pribjegavam marelicama jer moji doma ne vole grožđice.

      Izbriši
  6. A ja se čudim zašto su mi na bloglovinu samo pužići s grožđicama :) Super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  7. Još jedni prekrasni pužići, baš mekano i jako lijepo izgledaju, kajsije su odlična ideja !

    OdgovoriIzbriši