petak, 20. travnja 2012.

Senfovke u tijestu

Ne konzumiramo često hrenovke. Kao što kaže Maja nije da ih ne volim ali jednostavno nisu ni hrenovke što su nekada bole. Sve su nekako gumene, bez okusa. Sjećam se hrenovki od prije nekoliko godina koje je mama kupovala kod lokalnog mesara. Sočne, mirisne savršene sa senfom ili narezane na šnitice u grašku sa noklicama. Nažalost, mesar je otišao u mirovinu i sada smo osuđeni na ove industrijske tvorevine. Ovo baš i nije moj idealni izbor hrane ali mm je je kod Rudolfa vidio nešto slično pa si je to odmah i poželio. Sjetila sam se Majinog recepta pa sam po njemu i napravila hrenovke. Istina htio je hrenovke u lisnatom ali to tek ne volim, nekako je to premasno za moj ukus. Kako ja kategorički odbijam kupovati te plastične hrenovke mm je bio zadužen za nabavku. Naravno da je donio doma hrpu hrenovaka, a ne 2 para koliko sam naručila. Kako nisam znala što bih drugo sa njima umijesila sam dvostruku količinu tijesta i sve ih umotala. Ispala je cijela hrpa hrenovaka, tako da su svi prijatelji jeli hrenovke u tijestu jer sam višak podijelila.
I da, nakon što smo se vratili sa ovogodišnjeg skijanja hrenovke smo preimenovali u senfovke. Dijete naših prijatelja na pitanje na skijalištu što želi za ručak, odgovara senfovke. Svi ga zbunjeno gledamo a on odgovara; pa ne mogu biti hrenovke kada ih jedem sa senfom a ne sa hrenom. Pa logično, senfovke.

RECEPT:

4 para hrenovki prerezanih na polovice, znači 16 malih

ZA TIJESTO:

400 g brašna
1 žličica soli
1/2 kockice kvasca
1 žličica šećera
125 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode
50 g omekšalog maslaca

ZA PREMAZIVANJE:

1 žumanjak
2 žličice mlijeka
sezam za posip

Kvasac rastopiti u 125 ml toplog mlijeka sa jednom žličicom šećera. U zdjelu staviti prosijano brašno, dodati sol, kvasac razmučen u mlijeku, vodu i omekšali maslac. Umijesiti glatko tijesto, koje bi trebalo biti srednje meko, nikako tvrdo. Zdjelu pokriti i tijesto ostaviti da se odmara pola sata. Nakon pola sata premijesiti tijesto. Radnu površinu posipati brašnom. Tijesto razvaljati na pravokutnik dimenzija 40 x 40 cm. Izrezati na 16 tankih traka, pa svaku spiralno omotati oko jedne hrenovke. Omotane hrenovke posložiti na lim obložen papirom za pečenje pa ga staviti na toplo mjesto i ostaviti da se dižu još pola sata. Pećnicu zagrijati na 180 C. Prije pečenja tijesto premazati izmučenom smjesom žumanjka i mlijeka pa posipati sezamom. Peći 25 minuta do lijepe zlatno žute boje.

Verzija za ispis 


Broj komentara: 10:

  1. Dijete je stvarno dalo logično objašnjenje. Čak me i naveo na razmišljanje zašto se zapravo zovu hrenovke. Nisam ljubitelj, a moj suprug ih isto voli.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da upravo senfovke, ni ja ne znam otkud naziv hrenovke. Inace super izgledaju, divno urolane.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa da, ima dete pravo, savim je lepo zakljucio!:)) A zgodne su te grickalice, jos kad su "home made" pa ne mozes im odoleti i stalnio se vracas po repete.:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. dječja mašta je fantastičan stvar!!da senfovke!!!LOOOOOOOOL

    OdgovoriIzbriši
  5. Predobar naziv i fantastičan recept!

    OdgovoriIzbriši
  6. ...senfovke...:))))..odličan naziv...:)))
    ...moji obožavaju hrenovke u lisnatom...ali i ova varijanta svakako prolazi...:)
    ...lijep pozdrav ostavljam..:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Djeca uvijek kažu prave stvari:) Slažem se s tobom, hrenovke nisu nešto što bi čovjek češće jeo, ali ove tvoje sigurno bi jer sve je tako primamljivo i odlično izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam dječju logiku. Kažu najbolje i najistinitije stvari.

    OdgovoriIzbriši