petak, 6. travnja 2012.

Raženi kruh sa orasima

Smeta mi ova promjena vremena; boli me glava, nervozna sam. Kad sam tako raspoložena zatvaram se u kuhinju i dam si posla. Moji ukućani da se takvih dana u kuhinju ne ulazi. Tako sam jučer svoje loše raspoloženje ispucala dok sam mijesila kruh. Na mene to zaista ima terapeutski učinak. Probajte, ukućani će vam biti zahvalni.

RECEPT:

250 g brašna
250 g raženog brašna
1 žlica soli
30 g svježeg kvasca
250 ml + 3 žlice vode
125 ml mlijeka
125 g oraha

U velikoj zdjeli izmiješajte obje vrste brašna sa soli i vodom. Kvasac otopite u 3 žlice vode. Smjesu izlite u smjesu brašna pa umijesite tijesto. Tijesto bi trebalo biti gipko i ne bi se smjelo  lijepiti. Ukoliko je premekano dodajte malo brašna a ukoliko je pretvrdo dodajte još malo vode. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga prekrite krpom i ostavite ga da se diže 1 sat. U međuvremenu zakipite mlijeko, dodajte orahe i ostavite da bubre 30 minuta. Nakon što se tijesto dizalo 1 sat ocijedite orahe i umijesite ih u dignuto tijesto. Tijesto sa orasima oblikujte u kuglu i stavite ga na lim obložen papirom za pečenje. Kruh posipajte sa malo brašna kako bi prilikom pečenja dobili lijepi rustikalni izgled. Kruh ponovno pokrijte krpom i ostavite ga da se diže još 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 225 C. Prije pečenja kruh zarežite na dva do tri mjesta. Prije nego što stavite kruh u pećnicu na dno pećnice stavite posudu napunjenu vodom. Nakon toga u pećnicu stavite i lim sa kruhom pa pecite 20 minuta. Nakon 20 minuta pečenja smanjite temperaturu na 200 C pa kruh pecite još 40 minuta. Odolite napasti da ga ne jedete vrućeg, direktno iz pećnice, ako uspijete. Izvrsno se slaže sa maslacem i medom.

Verzija za ispis 

Broj komentara: 12:

  1. Joj, odličan je i ja sam meteropata i sva sam nekako u ovim prolećnim danima totalno pogubljena!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je to nešto sasvim novo, valjda dođe sa godinama. Unazad godinu dana nisu mi smetali ni kiša ni snijeg a vidi me sad.

      Izbriši
  2. tako se ij a liječim :)
    Rezultat je fenomenalan, najdraži kruh mi je ovako rustikalnog izgleda. Orasi su sigurno super dodatak, pogotovo uz raženo brašno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hleb je baš lep a verujem da se orasi i raž super nadopunjuju. Dobar vid radne terapije. :) Ni meni ovo proleće ne leži. :/

    OdgovoriIzbriši
  4. ovaj kruh savršeno izgleda, moram nabavit raženo brašno i bacam se na posao!

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim razeno pecivo, ono ima tako neki prijatan i slatkast ukus, obicno dodam i malo meda i razne semenke, ali sa orasima jos nisam isprobala, to je vec skoro kao pravi kolac, mmmmm.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno, Petra. Obozavam kruh sa orasima i ovdje je jako popularan. Ovaj tvoj odlicno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivan kruh, ovo mi je u rangu najboljeg kolača.

    OdgovoriIzbriši
  8. prekrasno izgleda. obožavm ovaj rustikalni izgled, takvu koricu a i raženi kruh. vjerujem da orasi dobro pašu, bilježim :)

    OdgovoriIzbriši
  9. fantastičan kruh! i na mene ima terapeutski učinak izrada tijesta.. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Divan je! Ni ja ne volim promene vremena, ali ja bih tih dana samo sedela i gledala u jednu tacku... :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Nema nista lepse od domaceg hleba...posebno kad ovako fino izgleda...

    OdgovoriIzbriši