ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Torta od kokosa

Ovakve torte su i razlog zašto sam počela peći kolače. Bogate i raskošne sa puno kreme. Mada moram priznati da mi u zadnje vrijeme više odgovaraju "kruhasti" kolači bez krema. Originalni recept možete pronaći na blogu Cafe Chocolada. U originalnoj torti ima i oraha i kokosa i čokolade i slatkog vrhnja. Nekako mi se činilo da takva mješavina okusa kod mojih degustatora baš i neće dobro proći. Tako da je moja torta samo sa kokosom i čokoladom.

RECEPT:

Za biskvit:

15 bjelanjaka
200 g šećera
150 g brašna
100 g kokosa
3 žličice praška za pecivo

Za navlažiti biskvit:

malo toplog mlijeka

Za kremu:

15 žumanjaka
1 l mlijeka
150 g šećera
srž mahune vanilije
70 g oštrog brašna
35 g škrobnog brašna
100 g šećera u prahu
300 g maslaca
200 g čokolade
100 g kokosa

Za posip:

kokosovo brašno

Za biskvite: mikserom miksajte bjelanjke postepeno dodajući šećer. Miksajte dok smjesa ne postane čvrsta. Oprezno umiješajte brašno prosijano sa praškom za pecivo. Na kraju umiješajte još i kokosovo brašno. Smjesu podijelite na tri djela po ispecite tri okrugle kore. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 20-ak minuta dok kora ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Još vruću koru preliti sa malo toplo mlijeka. Ohladiti. Ponoviti postupak sa ostatkom smijese još dva puta.
Za kremu: pomiješajte žumanjke sa šećerom i srži mahune vanilije. Dodajte 200 ml mlijeka (od 1 litre) brašno i škrobno brašno pa sve dobro izmiješajte.Ostatak mlijeka kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakuha. Kad zakuha umiješajte smjesu sa žumanjcima i vratite na vatru pa kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Ohladite. Pjenasto izmiješajte maslac sa šećerom u prahu. U izrađeni maslac umiješajte ohlađenu kremu od jaja. Dobivenu smjesu podijelite na tri jednaka dijela. Čokoladu otopite na pari.  U jednu trećinu kreme umiješajte rastopljenu čokoladu, u jednu trećinu kokosovo brašno a zadnju trećinu ostavite bez ikakvoga dodatka.
Slaganje torte: kora, čokoladna krema, kora, žuta krema, kora, krema sa kokosom.Kremom od kokosa premažite i rub torte pa je posipajte kokosom. Ohladite prije posluživanja.

Verzija za ispis 

22 komentara:

  1. Ma čim ugledah ovu finuuuuu tortu prepisujem.Obožavamo svi kokos.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam kokos, ali mi ne pašu bjelanjci. Mogla bih iskoristiti neki drugi biskvit, jer ovoliko kreme baš mami.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bi moglo biti fino i sa nekim drugim biskvitom. Javi dojmove.

      Izbriši
  3. ne ljubim kokos, ali volim napraviti ovakve torte za druge dopada mi se kako izgleda

    OdgovoriIzbriši
  4. Radila sam već nekoliko torti po Melitinim receptima i doista to su uvijek bogate i moćne torte s puno kreme i nikad se nisam razočarala u nijedan njen recept..
    Volim jako takve torte, jako ti je lijepa, super si to odradila, majstorski! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna torta, a kokos obozavam i sad bih bas mogla ovakav jedan komad kao na tanjiru. Predivno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno izgleda!Melita ima sjajne recepte!

    OdgovoriIzbriši
  7. kakav divan, prekrasan kremasti sloj!!ovo bi mi se svidjelo!

    OdgovoriIzbriši
  8. koja dobra torta, presjek fantastičan!

    OdgovoriIzbriši
  9. Sjajna torta,tvoja izvedba za 5+ :))

    OdgovoriIzbriši
  10. Torta izgleda jako velika i tako bi mi lijepo legao jedan komad sada :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Vec na preseku se vidi koliko je ova torta nezna i fina, moji bas ne vole kokos tako da svi kolaci ostanu saaaamo meni!:)))

    OdgovoriIzbriši
  12. uf, torta izgleda fantastično! umjerena kombinacija kokosa i čokolade sa kremom od žumanjaca, perfekcija! recept ide u sortirane čak i bez probavanja.

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala :) Melita ima najbolje tortr, šteta što više ne objavljuje često na blogu.

    OdgovoriIzbriši
  14. Nije da ne volim kokos, nego ne volim kad ga kombinuju sa orasima, lješnjacima i bademima. Za mene kokos ide samo sa čokoladom ili sa rumom i to volim. A tek kombinacija kokosa i voća, to nikako ne podnosim.
    Sviđa mi se torta, većina recepata što sam gledala kokos ide samo u koru, a meni je trebao recept sa kokosom u filu.

    OdgovoriIzbriši
  15. Predivna je! Kao sti i sama kazes - bogata i raskosna! Volim takve!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Obožavam ovakve torte sa puno krema, bogate i raskošne. Prelepo ti je ispala. Recept pišem :)

    OdgovoriIzbriši
  17. au, sjajna torta! izgleda fantastično, ona fotka s presjekom je mrak! sastojci su super, ma, jako, jako mi se sviđa :))

    OdgovoriIzbriši
  18. dobar ja sam pravila i puno para

    OdgovoriIzbriši