ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Rum kocke


Ovo i nije baš neki senzacionalni recept, pretpostavljam da svatko ima recept za ovakav nekakav jednostavan kolač. Meni je jako drag jer me uz ovaj kolač veže najviše sjećanja. Dok sam bila mala, premala za samostalno igranje u kuhinji pečenje rum kocki je značilo pola sata skrivača. Dok se kolač pekao mi smo sa tetom igrale skrivača u pekari. To je bio i prvi kolač koji sam sama napravila. Mama ga je najčešće radila nedjeljom da imamo nešto slatko za poslije ručka. Nikada ga nije rezala, svatko si je sam odrezao komad koji želi pojesti. I danas mi je najfiniji tako, direktno iz lima u kojem se pekao uz šalicu mlijeka.

RECEPT:

Za biskvit:

5 jaja (odvojiti bjelanjke od žumanjaka)
250 g šećera
250 g margarina
200 g brašna
50 g kakaa
1 prašak za pecivo

Za glazuru:

200 g šećera u prahu
malo ruma

Kalup veličine 20 x 30 cm namastiti i pobrašniti. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Snijeg od bjelanjaka staviti u hladnjak dok ne završite drugi dio biskvita. Mikserom pjenasto izmiješati žumanjke, šećer i margarin. Brašno prosijte sa kakaom i praškom za pecivo. U pjenastu smjesu žumanjaka umiješati prosijanu smjesu sa brašnom pa izmiješati. Dobiti ćete dosta čvrstu smjesu u koju onda umiješajte još i snijeg od bjelanjaka. Smjesu izliti u prethodno pripremljen kalup i zagladiti vrh. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 30-ak minuta. Kada izvadite kolač iz pećnice početi pripremati glazuru. Prosijati šećer u prahu pa u njega pomalo dodavati rum uz stalno miješanje. Smjesa bi trebala biti relativno gusta. Trebala bi curiti sa žlice u neprekinutom mlazu. Takvu glazuru premazati po toplom kolaču. Ostaviti da se kolač ohladi a glazura stisne. Narezati prije posluživanja.

Verzija za ispis 


Broj komentara: 18:

  1. kad moja baka radi rum-kocke, rum ne ide samo u glazuru. nakon kolača svi teturamo po kući :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Često imamo drage uspomene na jednostavne kolače iz djetinjstva. Baš mi je super što se kod vas kolač nije rezao na jednake komadiće, nego si je svatko odrezao onoliko koliko će pojesti.

    OdgovoriIzbriši
  3. i ja imam slična sjećanja s kakao kockama :) krasne su ti ove kockice

    OdgovoriIzbriši
  4. Divne kocke i divna prica uz njih. Svako ima neki svoj omiljeni kolac za koji se obicno veze neka prica i ma koliko bio poznat ili jednostavan recept ipak je najbolji.

    Glazura ti je divna.

    OdgovoriIzbriši
  5. slatka pričica :)
    kolač izgleda odlično, glazura baš posebno dobro.

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš su fora i sigurna sam da bi uživala u njima!

    OdgovoriIzbriši
  7. :) mozda i jeste skroz obican kolac, ali ga glazura cini tako posebnim :)

    OdgovoriIzbriši
  8. rum volim i stvarno ga mnogo koristim u kolačima, tvoj kolač je divan kao i sjećanja koja ga čine posebnim

    OdgovoriIzbriši
  9. Ova glazura je laka za napraviti i uvijek dobro ispadne, a ovo na slicu je izbor kockica sa najljepšom glazurom. Iapk su za slikanje ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Divni su, obožavam kakao i rum, čokoladu i rum i rum i rum kombinaciju. I posle mojih kolača se teturaju . :) Ja sa glazurama od šećera nemama sreće. Baš ću da probam ovu tvoju.

    OdgovoriIzbriši
  11. ...divno...nešto slično i ja radim od "malih nogu" (nijanse razlike)...samo obavezno zalijem sa vrućim mlijekom, tako da je na kraju onako skoro raspadajuće sočan... ;):)))..jedino što nisam nikad ne njega stavljala ovakvu glazuru...to se mora probati slijedeći put...;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Divne su kocke, čokolada i rum su moja omiljena kommbinacija :) Glazura izgleda savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  13. Takvi su starinski kolaci, uvek bili najjednostavniji i veoma ukusni. Ali za ovaj nisam cula do sada, a inace sam fan recepata nasih baka :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije baš da je ovo bakin kolač,ipak je malo moderniji mamin.

      Izbriši
  14. Možda kolač nije senzacionalan ali prva slikica me oduševila.A i sviđa mi se i kolač.

    OdgovoriIzbriši
  15. Kako lepa glazura :)! Savršeno izgledaju!

    OdgovoriIzbriši