ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Fbi rukavice - Laka kuharica

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa prostora bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre je da sudionici zajednički odaberu i istraže jedan food blog. U tijeku je igra za ožujak i travanj a pod istragom je Laka kuharica.
Kod Lake kuharice ima krasnih recepata i stvarno mi je bilo teško odabrati što isprobati. Fascinira me što za svaki recept ima fotografije svih faza pripreme i nutritivna vrijednost za svako jelo.


POGAČICE SA KISELIM VRHNJEM I FETOM



Ove pogačice su bile jako fine. Toliko fine da sam više od pola sama pojela. Kad su tople, savršene su, hrskave a tope se u ustima. Jedina promjena u odnosu na originalan recept je što sam umjesto integralnog koristila raženo brašno i što sam u tijesto dodala malo soli jer koristim ovaj feta sir koji nije tako izrazito slan kao ostale fete, pa sam se bojala da će tijesto biti bljutavo.


RECEPT:

ZA TIJESTO:


200 ml kiselog vrhnja
200 ml maslinovog ulja
3 jaja
100 g fete
500 g oštrog brašna
100 g raženog brašna
1 prašak za pecivo

ZA PREMAZ I POSIP:

1 žumanjak
malo mlijeka
krupna sol
kim 
čili u prahu


Vrhnje, ulje jaja i fetu pomiješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu. Prosijati obje vrste brašna sa praškom za pecivo. Smjesu brašna postepeno dodavati smjesi vrhnja i fete te umijesiti glatko tijesto.
Tijesto razvaljati na 1 cm debljine pa izrezivati oblike po želji. Pogačice slagati na lim obložen papirom za pečenje uz mali razmak. Žumanjak pomiješati sa malo mlijeko pa premazati svaku pogačicu. Posipati posipom po želji. Pogačice peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 15-ak minuta dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju.

Verzija za ispis 



SLASNI KOLAČ SA MAKOM



Mislila sam da nakon ovog kolača od maka neću pronaći neki koji mi je bolji.  Ali ovaj kuglof je senzacionalno dobar i skinuo je sa trona ovu Aninu tortu. Vrlo malo sam izmijenila originalni recept; uz grožđice sam umiješala i malo sjeckane čokolade a mak sam čisto iz neke navike prelila kipućim mlijekom.

RECEPT:

250 g mljevenog maka
250 g smeđeg šećera
500 ml mlijeka
250 g brašna
1 prašak za pecivo 
100 g maslaca
1 jaje
malo ruma
50 g grožđica
50 g nasjeckane čokolade
sok i naribana korica 1 limuna
1/4 žličice cimeta
šećer u prahu za posip

Na umjerenoj vatri zagrijati mlijeko sa šećerom pa kuhati dok ne provrije. U vruće mlijeko umiješati mak pa dobro izmiješati. Ostaviti sa strane da se malo ohladi. U zdjelicu staviti grožđice pa ih preliti sa iscijeđenim limunovim sokom pomiješanim sa malo vode. Ostaviti ih da nabubre nekih 10- ak minuta. Pjenasto izmiješati maslac sa šećerom. U smjesu maslaca umiješati prohlađenu smjesu maka. Prosijati brašno sa praškom za pecivo pa umiješati sve u smjesu sa makom. Grožđice ocijediti od tekućine pa ih zajedno sa rumom i naribanom limunovom koricom umiješati u smjesu maka. Dobro izmiješati. Namastiti i pobrašniti kalup za kuglov.  Smjesu uliti u kalup i peći u pećnici prethodno  zagrijanoj na 190 C 40-ak minuta. Izvaditi iz pećnice i ohladiti. Prije posluživanja posipati kuglov šećerom u prahu.

Verzija za ispis 



PITA SA SVJEŽIM ANANASOM I KOKOS POSIPOM

  
Ova pita mi je apsolutno otkriće, doduše ja sam pristrana jer apsolutno obožavam ananas i čim ga ima u nečem ja sam kupljena. 

RECEPT:

TIJESTO:

140 g brašna
prstohvat soli
55 g margarina 
55 g maslaca
1 jaje
1 žličica alkoholnog octa
1 žlica ledeno hladne vode

NADJEV:

2 jaja
180 g Muscovado šećera
3 žlice brašna
1 1/2 žlica soka od limuna
1/2 žličice soka od limuna
1 srednji ananas

POSIP OD KOKOSA:

1 jaje
70 g šećera
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice mlijeka
180 g kokosa


Brašno i sol pomiješati u posudi miksera. Margarin i maslac dodati brašnu, pa miksati dok se ne dobije smjesa koja ima konzistenciju mokrog pijeska. Jaje, ocat i vodu istući vilicom. Polako dodavati mješavinu jaja mješavini brašna i maslaca, miješajući mikserom onoliko koliko je potrebno da se u posudi miksera svi sastojci povežu i da se oblikuje kugla tijesta. Tijesto zamotati u rastezljivu foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Namastiti i pobrašniti kalup za pitu. Tijesto odmotati iz folije i razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na veličinu kalupa. Tijesto staviti u kalup i malo ga nabosti vilicom.
Ananas oguliti i narezati na kockice. Lagano umutiti jaja i šećer. Dodati brašno i limunov sok pa sve promiješati. Dodati i kockice ananasa. Nadjev izliti u pripremljeno tijesto i peći 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 C. 
U međuvremenu pripremiti posip: istući jaje sa šećerom dok se šećer ne otopi i smjesa postane pjenasta. Umiješati ekstrakt vanilije, mlijeko i kokos. Pitu izvaditi iz pećnice i ravnomjerno je premazati posipom od kokosa. Vratiti u pećnicu, pa peći dok posip ne dobije lijepu boju.

Verzija za ispis 




KUKURUZNI MUFFINI SA MOZARELLOM




Jako fini i brzo gotovi slani muffini. Idealni za doručak ili nekakvi popodnevni zalogaj. Ja sam ih radila u nemesnoj varijanti pa sam umjesto kobasice koristila sušenu rajčicu.


RECEPT:


1/3 šalice maslinovog ulja
2 jaja
1/3 šalice običnog jogurta
10 sušenih rajčica, sitno nasjeckanih
1/2 šalice nasjeckane mozarelle
malo svježeg peršina, sjeckanog
1/2 šalice oštrog brašna
1/2 šalice kukuruzne palente
2 čajne žlice praška za pečenje
1/4 čajne žlice soli 

Maslinovo ulje i jaja tuči u većoj zdjelu. Jogurt, sjeckanu rajčicu i začine dodati jajima i ulju i sve dobro promiješati. Sjeckanu mozarellu dodati, lagano promiješati.Brašno, palentu, prašak za pečenje i sol izmiješati u drugoj posudi, zatim umiješati u smjesu jaja, ulja i ostaloga. Sve promiješati.Pećnicu zagrijati na 180°C. Kalup za muffine obložiti papirnatim košuljicama.Smjesom za muffine puniti kalup.Muffine peči oko 25 minuta ili dok nisu pečeni. 
  
Verzija za ispis 

Broj komentara: 13:

  1. Malo slanog, malo slatkog, a sve zvuči ukusno i mami.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan izbor, odlične varijacije koje ću i sama uključiti u pripremu. Hvala na krasnoj prezentaciji:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad gledam vase izvestaje, stalno otkrivam nove recepte koje bih zelela probati... Eto, sad te pogacice... Sve divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjajno prezentovano, divan izbor, pita sa ananasom i kokosom mi super zvuci, jela sam jednom salatu kokos - ananas i svidjela mi se

    OdgovoriIzbriši
  5. krasno, pogotovo pogačice i pita s ananasom što se mene tiče :)

    OdgovoriIzbriši
  6. muffini i kolac s makom izgledaju bas fino :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve vrlo fino izgleda, posebno mi se svidjaju pogacice i cini mi se da mi je taj recept promakao, ma od ovoga bih sve i sama rado probala, odlicna prezentacija.:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. pogačice su divne!!fino si izabrala

    OdgovoriIzbriši
  9. odličan izbor i krasna prezentacija, sve izgleda njami!
    posebno pogačice, uh, tako bih rado sada par njih s guštom uništila :lol

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlično!
    Jako me vuče ova pita s ananasom i kokosom :)

    OdgovoriIzbriši