srijeda, 30. studenoga 2011.

KuVarijacije-Nana Anine kiflice sa sirom

KuVarijacije su mjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije.
Osnovna ideja igre je da  svi sudionici igre pripremaju isto jelo. Sudionici zatim objavljuju rad na svom blogu, svi istog dana u mjesecu, prokomentiraju zapažanja i eventualne poteškoće u pripremi istog. U studenom smo svi radili Nana Anine kiflice sa sirom.
Sada kada ih vidim odmah sam gladna. Kiflice su pre, pre, prefine i totalno zarazne. Kao ona reklama ; nemoj misliti na kiflicu, nemoj misliti na kiflicu. Tijesto je malo mekše nego što sam navikla i iz tog razloga je malo teže rukovati njime. Ali su zato kiflice mekane čak i drugi dan. Nisu onako suhonjave kao što znaju biti. To je naravno slučaj ako vam slučajno koja ostane za drugi dan.

RECEPT:

Za aktivaciju kvasca:


20 g kvasca
1 žličica šećera
50 ml toplog mlijeka


Za tijesto:

500 g brašna, a potrošiti ćete otprilike 450 g
1 žličica soli
1 žličica šećera
 200 ml toplog mlijeka
1 žumanjak
80 ml ulja
175 g margarina


Za nadjev:


250 g svježeg sira
1 jaje
malo soli


Za premazivanje:


1 bjelanjak


Za posip:


krupna morska sol
kim


Kvasac pomiješati sa toplim mlijekom i šećerom. Ostaviti na toplom mjestu da se kvasac aktivira i na vrhu pojavi pjenica.
Margarin izvaditi iz hladnjaka da omekša.
Brašno prosijati pa u zdjelu staviti 400 g brašna. Žumanjak razmutiti sa uljem. U brašno dodati 200 ml toplog mlijeka, smjesu žumanjak i ulja, sol, šećer i aktivirani kvasac i sve izmiješati kuhačom. Dobiti ćete vrlo mekano tijesto , koje ne liči na tijesto sa kojim bi se mogle napraviti kiflice. Uzmite šaku brašna od 100 g brašna koje ste odvojili na početku i kuhačom ga umiješajte u tijesto. Pa opet uzmite šaku brašna pa polovicu stavite ispod a polovicu na tijesto pa sve umijesite rukama. Mijesite vrlo kratko jer će se tijesto ubrzo početi lijepiti za ruke. čim se tijesto počne lijepiti za ruke prestanite mijesiti. Treći put uzmite šaku brašna pa pobrašnite dno zdjele, na to stavite tijesto pa posipajte tijesto i po vrhu. Prekrite tijesto krpom i ostavite ga na toplom mjestu da se diže oko pola sata ili dok se smjesa ne udvostruči.
Nakon što se tijesto diglo istresti ga na radnu površinu. Nije  ga potrebno dodatno posipavati brašnom jer ima brašna na samom tijestu. Tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova koje je potrebno oblikovati u kuglice. Svaku pojedinu kuglicu razvaljati i disk veličine 10-ak centimetara. Četiri diska se premažu omekšalim margarinom pa se poklope za preostala 4 nenamazana diska. Znači margarinom su spojena po  diska tijesta, tako da na kraju imamo 4 djela tijesta.
Za nadjev izmiješati sir i jeje te sol u glatku smjesu.
Svaki dio tijesta se razvalja u krug i podjeli na 8 trokuta. Trokutići se malo zarežu na sredini kako bi se kiflica lakše zamotala. Trokutiće naputi nadjevom od sira i smotati kiflice. Kiflice složiti na lim obložen papirom za pečenje.
Bjelanjke istući u snijeg. Kistom kiflice obilno premazati snijegom. Premazane kiflice posipati solju i kimom.
Kiflice peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C otprilike 20-ak minuta.



Verzija za ispis

Broj komentara: 20:

  1. Mislim da su nana Anine kiflice bile pun pogodak ovog meseca, uzivali smo u njima... tvoja verzija je za cistu peticu, bas bih se rado posluzila!;)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Teško da bilo šta ostane za drugi dan :D
    Božanstvene su, stvarno, ja bolje kiflice nisam probala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš su ti dobre:) Ovo je zaista odlično pecivo, naročito što mogu i da se zamrznu a kada se zagreju budu kao da su tog dana pripremane:) Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Super su ti ispale kiflice.

    Danas je bas D dan za kiflica. Naravno u skladu je sa pravilima igrice, ali toliko je blogerica pravila nana Anine kiflice, da sam se sludila gledajuci. I sve su mi superiska. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda da je odabir recepata za studeni bio pun pogodak. Jako nas je puno sudjelovalo. Super.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super kiflice! ja kad krenem da jedem ovako nešto ne umem da stanem i... zato retko pravim ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako su ti lepo ispale, i presek ukazuje na divnu mekoću sredine. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. I kod tebe tople , mirisne i fine.

    OdgovoriIzbriši
  9. ja više ne znam čije sam komentirala, a čije nisam, cijeli dan pasem oči na ovim kiflicama :)
    I kod tebe prekrasne!

    OdgovoriIzbriši
  10. Zadnja fotka nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Super su ti ispale.

    OdgovoriIzbriši
  11. Dobro si to rekla - ako koja ostane za drugi dan... :) Ali, tesko da ce se to desiti. Predivne su! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Vrlo lepa slika preseka i odlične kiflice, je l' da? :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Totalna zaraza,jedva mi je ostala neka da ih slikam.Tvoje su odlične,iz preseka se vidi da su mekane.

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo su uistinu zarazne kiflice, odlične i u tvojoj izvedbi !!

    OdgovoriIzbriši
  15. Koliko komentara. Svi su oduševljeni sa kiflicama i svima su savršeno ispale. Super recept očito.

    OdgovoriIzbriši
  16. pa kiflice izgledaju tako mekano, vjerujem da su i u stvarnosti baš takve, savršeno mekane i ukusne

    OdgovoriIzbriši
  17. Kranjice, ispale su odlicno! Hvala na isprobavanju recepta.
    Presek je fantastican, bas se vidi kako su divno meke. Jeste malo testo nezgodnije za rad, ali se to malo muke na kraju isplati.

    P.S. Ja sam nocas zaredjala po blogovima onako kako ste postavljali rezultate, a imam zamrznute kiflice, bila sam na ivici da da odmrzavam. :)))

    OdgovoriIzbriši