četvrtak, 10. studenoga 2011.

Reform kocke


Već se neko vrijeme spremam napraviti reform kocke. Kada sam krajem prošlog mjeseca vidjela da su na listi prijedloga za dvomjesečne KuVarijacije rekla sam si to je to, reform kocke sigurno pobjeđuju. Nisu pobijedile ali ja sam ih ipak napravila.
Mislim da nikada u životu nisam radila neki kolač sa tolikim strahopoštovanjem kao reform kocke. Na blogu Cooks and bakes postoje tri posta o tom kolaču, točnije o varijacijama istog. Krasan i detaljan post o reform torti, jedan o "neuspjeloj reform torti" i na kraju post o reform kockama.
Kada sam sjela i pročitala sva tri posta u komadu, prva reakcija je bila ; ma daj bježi neću ja to raditi, meni sigurno neće uspjeti. Ali već sam pripremila sve sastojke a za sutradan su mi se najavili gosti na kavu a ja sam obećala desert.
Na kraju je sve uspješno okončano. Nisam imala nikakvih problema sa izvedbom i svaki strah je bio suvišan. kolač je zaradio same pohvale. Na pitanje kako se rade, krenula sam objašnjavati recept ali sam na pola stala i rekla. "Poslati ću ti recept na mail." Odgovor je glasio da ne trebam slati recept nego tacnu punu kolača.

RECEPT:


Za koru:

10 bjelanjaka (370 g)
250 g šećera
250 g mješavine mljevenih oraha i badema


Za kremu:

10 žumanjaka (190 g)
190 g šećera
250 g maslaca odnosno 200 g čiste masnoće, bez vode
100 g čokolade za kuhanje


Za ukras:


malo mješavine mljevenih oraha i badema
polovice blanširanih badema


Otopite maslac u lončiću , ostavite da odstoji 10-ak minuta. Masnoća će isplivati na vrh a voda će ostati na dnu. Možete odliti masnoću u drugu posudu, a vodu baciti, ili sve vratiti u hladnjak pa kada se masnoća stisne izvaditi je a vodu proliti. Potrebna nam je samo masnoća. Ja sam se poslužila ovim postupkom sa hladnjakom jer mi činilo nekako jednostavnije.
Koristite jaja S klase . Kada razdvojite bjelanjke i žumanjke 10 jaja, izmjerite ih. Ako treba dodajte još jedno jaje, da dobijete približno 190 g žumanjaka i 370 g bjelanjaka.
Uključite pećnicu na 200 C da se ugrije. Lim veličine 24 x 36 cm lagano navlažite i na takav vlažan lim stavite papir za pečenje. Kada je pećnica skoro zagrijana na štednjak stavite lonac sa vodom napunjen do 1/3, uključite na najjače, a vi počnite pripremati koru.
U odgovarajuću posudu stavite bjelanjke i miksajte ih 2 minute, dodajte šećer i miksajte naredne 2 minute. U snijeg od bjelanjak umiješajte smjesu mljevenih oraha i badema i promiješajte. Ravnomjerno rasporedite po limu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 C oko 25 minuta.
Za to vrijeme pripremite kremu. U posudu sa žumanjcima stavite šećer i izmiksajte sve mikserom nekih 30- ak sekundi. Prebacite posudu sa žumanjcima na lonac u kojem kipi voda kipi i to tako da je dno posude u kojoj su žumanjci bude uronjena u vodu. Kuhajte žumanjke 15 minuta, mjereći od trenutka kada ste stavili žumanjke na lonac. Miješajte pjenjačom. Prvih nekoliko minuta nije potrebno stalno miješanje. nakon 15 minuta kuhanja maknite zdjelu sa vatre , dodajte maslac i promiješajte. Zatim dodajte izlomljenu čokoladu, promiješajte da se otopi, i miješajte da se sve sjedini i postane gusta emulzija. Kremu ostavite da se malo prohladi.
Koru ohladite i prebacite na poslužavnik, bez skidanja papira. Premažite prohlađenom kremom. ostavite da se krema malo sama poravna. Cjeli kolač stavite u zamrzivač.
Još zaleđeni kolač narezati na kockice željene veličine. Brišite nož između rezova ako se počne ljepiti. Umakati bokove kockica u mješavinu badema i oraha. Ukrasiti polovicama blanširanih badema.
Verzija za ispis

Broj komentara: 16:

  1. ispale su ti savršeno! ja se još spremam uhvatiti se u koštac s njima :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Tamara samo naprijed stvarno se isplati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super su ti ispali kolačići! Zbilja se je isplatilo potruditi!:) Svaka čast!
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Za razliku od tebe nisam se još ohrabrila uhvatiti u koštac s reformom. Zato sam se i nadala da će me kuvarijacije nagovoriti.

    Super su ti ispale i ako ne budu izglasane ovaj mjesec, radim iz za Božić pa kud puklo da puklo, ili bolje da kažem procurilo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas su ti odlične, sad si i mene zaintrigirala!Moraću i ja praviti!

    OdgovoriIzbriši
  6. bravo, svaka čast na hrabrosti, mene te kocke plaše!!još će malo pričekati

    OdgovoriIzbriši
  7. Pa nema šta - sada i ja moram da ih spremam :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršeno su ti ispale, svaka čast na hrabrosti :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala, curke samo hrabro. Recept je toliko dobro objašnjen na cooks and bakes da nemožete obmanuti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kocke si super napravila, odlično i jako lijepo izgledaju ! Meni su na listi za napraviti ih za blagdane i baš im se veselim.

    OdgovoriIzbriši
  11. sjajno izgledaju u tvojoj izvedbi!

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasne su ti kocke!
    Pravila sam ih i ja, ali sam se ja namucila sa zumanjcima. Ustvari bila je to jedna luda voznja.. :)))))

    OdgovoriIzbriši