srijeda, 16. studenoga 2011.

Egipatska torta


Sjećam se, kroz cijelo djetinjstvo mama nam je svima za rođendan radila istu tortu. Nije me to nikada pretjerano smetalo, Jer je torta bila fina, ali moje sestra je uvijek bila razočarana jer je torta svake godine ista. moja mama je mišljenja da se za goste rade već provjereni recepti , koji nikada ne iznevjere.
Ja u sebi imam neku "mazohističku crtu" pa sa svoj rođendan svake godine radim neku novu, još neisprobanu tortu. Nekako sam mišljenja da su gosti došli vidjeti mene i čestitati mi rođendan a ne gledati savršenu tortu na tanjuru. Ako će uspjeti , super, ako neće, nikom ništa ,pojesti ćemo je takvu neuspjelu.
Sjećate se prošlogodišnjih KuVarijacija i Paganini torte ? Moja se razlila u maniri Robertove Masterchef torte. Radila sam je ponovno kasnije i bila je jako fina ali iskreno ova prva neuspješna je bila nenadmašivo bolja. 
Ovogodišnja rođendanska torta ponašala se savršeno pristojno. Postojana, oku ugodna a fina...
Recept sam posudila od Palachinke ali sam ga malo prilagodila vlastitom nepcu; šlag u prahu zamijenila sam slatkim vrhnjem a za biskvite sam utrošila sve bjelanjke jer ne volim kada mi se bjelanjci ili žumanjci preostali od kolača povlače po hladnjaku.


RECEPT:

Biskvit 1:

4 bjelanjka
4 žlice šećera
1 žlica brašna
80 g tostiranih i mljevenih lješnjaka

Biskvit 2: 
(potrebno je napraviti 2 ovakva biskvita)

3 bjelanjka
3 žlice šećera
1/2 žlice brašna
60 g tostiranih i mljevenih lješnjaka


Žuta krema:

10 žumanjaka
10 žlica šećera
6 žlica brašna
srž mahune vanilije
350 ml mlijeka
170 g maslaca

Bijela krema:

500 ml slatkog vrhnja
200 g šećera
120 g tostiranih i krupno mljevenih lješnjaka

Za ukras: 

tostirani krupno mljeveni lješnjaci

Za biskvit 1;lagano izmiksajte bjelanjke. Dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete sjajni i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Oprezno umiješajte mljevene lješnjake i prosijano brašno. Pecite u prethodno namašćenom okruglom kalupu za torte na 170 C 25 minuta.
Za biskvit  2;lagano izmiksajte bjelanjke. Dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete sjajni i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Oprezno umiješajte mljevene lješnjake i prosijano brašno. Pecite u prethodno namašćenom okruglom kalupu za torte na 170 C 25 minuta. Potrebno je napraviti dva ovakva biskvita.
Za žutu kremu; pomiješajte žumanjke sa brašnom. U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom i srži mahune vanilije dok ne zakipi. U kipuće mlijeko umiješajte smjesu žumanjak i brašna i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite. Pjenasto izmiksajte maslac i pomiješajte ga sa kuhanom, ohlađenom kremom.
Za bijelu kremu; u tavici debelog dna karamelizirajte šećer do zlatno žute boje. Izlite karamel na papir za pečenje i razmažite u tanki sloj. Morate biti vrlo brzi jer se karamel brzo hladi i postaje tvrd. Ohlađeni karamel odvojite od papira za pečenje te ga izlomite na krupnije komade. Stavite ga u vrećicu za zamrzavanje i usitnite ga valjkom za tijesto. nastojte ne usitniti ga previše jer će zajedno sa lješnjacima dati torti hrskavost. Slatko vrhnje istucite u čvrsti snijeg i u njega umiješajte lješnjake i usitnjeni karamel.
Sastavljanje torte; na pladanj na kojem ćete posluživati tortu stavite biskvit 1, trećinu žute kreme , trećinu bijele kreme, biskvit 2, trećinu žute kreme, trećinu bijele kreme, drugi biskvit 2, trećinu žute kreme i trećinu bijele kreme.
Tortu ukrasite krupno mljevenim lješnjacima i dobro ohladite prije posluživanja.



Verzija za ispis

Broj komentara: 15:

  1. Ovakvu tortu bih ja volela ya svaki rodjendanČ=

    OdgovoriIzbriši
  2. Puna je lešnika, karamel kremom, ma ko je ne bi voleo?! Šteta što nisi uslikala tortu iznutra, sigurno izgleda fenomenalno...

    OdgovoriIzbriši
  3. Da i meni je žao što ju nisam slikala prerezanu ali nosila sam je na posao curama pa mi je bilo glupo donjeti prerezanu tortu.Sljedeći puta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nema veze sto je nisi slikala isečenu.Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravilo da se za goste rade provjereni recepti garantira najmanje stresa, ali to ne znači da se ne može ponuditi i nešto novo. Obično za rođendane uvijek radim nešto isprobano i nešto potpuno novo, tako da ako se slučajno nešto dogodi, imam barem jedan desert.

    Lješnjaci u slatkom vrhnu zvuče jako fino, a i tortica super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja za rodjendan uvek pravim neku novu tortu, a mama me cesto kritikuje zbog toga. Kaze - ne rizikuj... :) Planiram praviti Egipatsku tortu, divna je!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prava rođendanska poslastica!:) Svaka čast divno ti je ispala torta!
    Pozdrav!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako ti je lijepa! Ti si kao i ja, ne volim da mi se ista povlaci po hladnjaku, ako mogu isto to iskoristiti:) Bas je krasna i sretan ti rockas:)

    OdgovoriIzbriši
  9. mislim da ovo "igranje na sigurno" dođe s godinama... ja sam sva u eksperimentiranju, a moja mama (koja je bila takva), sve manje je sklona isprobavanju...

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasan recept, divna torta. Ja često nosim torte na poklon i već su moji frendovi navikli da dobe tortu sa odrezanim komadom pa natrag stavljenim i još taj komad malo odgrižen. Ha, ha, nitko se ne ljuti na to.

    OdgovoriIzbriši
  11. sretan rođendan
    ja moram priznati da sam luda za isprobavanjem i jako rijetko ponovim istu tortu, ne bojim se da neće uspjeti, a ako se planovi pokvare uvijek nađem neki izlaz :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlična i jako lijepa torta ! Ja sam u zadnje vrijeme počela eksperimentirati sa tortama i kolačima koje nosim na poklon, prije sam uvijek išla na sigurno, ali onda dosta toga ostane neisprobano.

    OdgovoriIzbriši
  13. Imaš potpuno pravo - kadkada je bolje ono što lošije izgleda. Ja si za rođendan nikada ne bih pekla tortu (ne veseli me biti godinu dana starija), ali moji očekuju. Torta je savršena i napravila si dobre izmjene (mislim da ništa iz vrećice tipa puding ili šlag pjena, brrrrr nema mjesta u finom kolaču). Nego, zašto se zove Egipatska torta?

    OdgovoriIzbriši
  14. Izgleda da smo svi još u godinama za eksperimentiranje ;)
    @ Κάθαρσις ne znam zašto se zove egipatska i mene je to mučilo. Možda da pitamo Palachinku?!
    @ Dunja morati ću i ja naučiti svoje prijatelje da dobivaju izrenu tortu. Baš si me nasmijala.

    OdgovoriIzbriši
  15. krasna torta. ja je snimam isto već dugo a nikako da dođe na red. čekat ću valjda priliku kad mi dolazi brdo ljudi i kad uz tortu budem radila ručak u par slijedova LOL
    eh, sve znam, moj muž je već prestao izražavati negodovanje što ja isprobavam u situacijama koje nisu baš primjerene hehe

    dunja, dobro ti to izvodiš :)

    OdgovoriIzbriši