srijeda, 15. rujna 2010.

Pita od bresaka sa timijanom

Trenutno čitam knjigu Jacka Turnera Začini-povijest jednog iskušenja i dosta je dobra.Nije baš ono što sam očekivala jer stvarno puna povijesnih činjenica ali sve u svemu je u redu.I tako sam naletila na zanimljivu informaciju (barem je meni bila zanimljiva).Naime u srednjem vijeku kuhanje se smatralo više medicinskom znanošću nego vještinom kao što je to danas. I jeste li znali da riječ recept znači uzmi ,i vruće porijeklo iz medicinskog udžbenika Salerenske škole u kojem se za određene bolesti navodi lijek točnije mješavina začina koju je potrebno uzeti za ozdravljenje.
Ova je nešto što sam radila dok sam bila na moru jer mi se ovo učinilo kao idealan "plažni kolač". Brzo je gotovo i potrebno je svega nekoliko sastojaka koje svi stalno imamo u hladnjaku.Timijan nije obavezan kolač je sasvim ukusan i bez njega.Recept sam pronašla na internetu ali sada da me ubijete ne mogu  pronaći gdje.

RECEPT:

ZA TIJESTO;

250 g brašna
125 g maslaca
40 g šećera
4 g soli
20 g vode

ZA NADJEV;

700 g breskva
40g maslaca
40 g šećera
1/2 žličice svježeg timijana

Pripremite tijesto: izmješajte sve navedene sastojke i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.Oblikujte kuglu, omotajte rastezljivom plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat.
Breskve operite, prepolovite ih i izvadite koštice.U tavici sa debelim dnom sa metalnom ručkom (koja kasnije možete stavite u pećnicu) rastopite šećer i maslac i timijan.U rastopljenu smjesu šećera i maslaca dodajte breskve i karamelizirajte ih na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.
Zagrijte pećnicu na 170 C. Tijesto izvaljajte u oblik kruga. Tijesto položite na karamelizirane breskve i krajeve ugurajte uz rub tavice.Pecite 30-ak minuta dok tijesto ne porumeni. Neka se kolač malo ohladi te ga preokrenite na tanjur za posluživanje.
Pazite da ne ispadnete pametni kao ja i metalnu ručku tavice netom izvađene iz pećnice primite golom rukom i opećete pola dlana.
Ovim putem bih se također htjela ispričati gospođi iz Orebića koja ima krasan začinski vrt i kojoj sam ukrala par grančica timijana iz vrta.

 Verzija za ispis

1 komentar:

  1. odlična ti je pita, radila sam pitu od bresaka i jako mi se sviđa, vjerujem da joj timijan daje posebnost

    OdgovoriIzbriši