srijeda, 29. rujna 2010.

New York style Cheesecake- KuVarijacije

Ovomjesečni zadatak KuVarijacija bila je New York style Cheescake. Postoji milion recepata za Cheescake ja ih osobno imam 10-ak a ovaj koji smo radili ovaj mjesec u sklopu KuVarijacija je dosta sličan mom receptu kojeg redovito radim.Ovaj recept sam minimalno promijenila, naime samo sam napravila duplu smjesu tijesta jer naprosto obožavam tu podlogu za cheesecake.Originalni recept možete pronaći ovdje. U nastavku slijedi moj modificirani recept.

Recept:

Za podlogu od keksa:

200 g graham keksa
100 g maslaca
Kekse izmljeti a maslac rastopiti. Sve sastojke izmiješati i žlicom utisnuti u okrugli kalup za tortu.

Krema:

1,4 kg krem sira (ja sam koristila ABC sir)
360 g šećera
50g kiselog vrhnja
30 g brašna
1 žlica limunovog soka
srž 1 mahune vanilije
2  žumanjka
5 jaja
Mikserom pjenasto izmiješati sve sastojke osim jaja. Jaja dodati jedno po jedno i miješati dok se dobro ne izmješa. Smjesu izliti na prethodno pripremljenu podlogu od keksa. Pećnicu zagrijati na 140 C i rešetku staviti na dno pećnice. Tortu staviti u pećnicu i peći cca 20 minuta. Kolač izvaditi iz pećnice i nožem obrezati uz rub kalupa( to pomaže da se kolač ne digne) te ga ostaviti van pećnice 20 minuta( to pomaže da se ravnomjernije ispeče). Nakon 20 minuta vratiti kolač u pećnicu i peći ga sljedećih 100 minuta.Kolač izvaditi iz pećnice i premazati preljevom.

Preljev:

200 g kiselog vrhnja
20 g šećera
Izmiješati kiselo vrhnje i šećer te ga premazati preko kolača. Kolač vratiti u pećnicu, kojoj smo temperaturu podigli na 160 C, te ga peći još nekih 10-ak minuta.Izvaditi kolač i ostaviti ga da se ohladi preko prije posluživanja. Najbolje bi ga bilo ohladiti preko noći u hladnjaku naravno ako možete izdržati toliko čekati.

Ovaj puta sam ispekla tortu točno prema uputstvima , znači izvadila sam je iz pećnice i ostavila je vani 20 minuta pa je opet vratila unutra. Da budem iskrena nisam primijetila neku razliku u kvaliteti kolača kad se peče ovako ili kada se peče samo tako da se ostavi u pećnici . Jel netko uočio neku razliku?
Verzija za ispis

1 komentar:

  1. Svašta smo mi uočili, između ostalog i to da si uranila čitav dan, a onda sam te skoro preskočila, kao i to da tvoj cheese izgleda odlično, a super mi je podloga sa NY toponimima na kojoj si ga fotkala. :)
    I samo usput, jesi poslala Maji e-mail za prijavu? :)

    OdgovoriIzbriši