Znam da je možda suludo po ovim temperaturama koje su bile paliti pećnicu ali ja volim po ljeti mijesiti kruh jer se kvasac brže aktivira.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Za tijesto:
500 ml toplog mlijeka
40 g svježeg kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera
pola žličice sode bikarbone
800 g brašna
200 g kukuruznog brašna
60 g svinjske masti
2 jaja
1 žumanjak
Za nadjev:
200 g zrnatog sira
2 jaja
soli po okusu
50 g otopljenog maslaca
Za premaz i posip:
1 bjelanjak
sezam
50 g maslaca
U posudu srednje veličine ulijte mlijeko pa mu dodajte žličicu šećera i namrvite kvasac.
Izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veliku posudu prosijte obje vrste brašna pomiješane sa soli i sodom bikarbonom.
U sredini napravite udubinu pa u nju stavite svinjsku mast, jaja, žumanjak i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu pa ga vratite u pobrašnjenu posudu u kojoj ste umijesili tijesto.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
U zdjeli pomiješajte sir s jajima i posolite po okusu.
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Premijesite i podijelite na 4 jednaka djela.
Svaki dio tijesta valjkom razvaljajte u pravokutnik.
Premažite s malo otopljenog maslaca i premažite četvrtinom smjese od sira.
Umotajte poput rolade pa smotajte u oblik puža.
Stavite na pripremljeni lim za pečenje.
Ponovite s preostala tri djela tijesta.
Dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Lagano umutite bjelanjak pa njime premažite pužiće.
Posipajte sezamom.
Na svaki pužić stavite par komadića maslaca.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar