četvrtak, 28. ožujka 2024.

Kiflice s namazom od pekana

 

Nisam ove godine u velikim pripremama za Uskrs.
Pozvana sam na ručak i zadužena sam za tortu.
Ostalo ništa ne radim.
Ubijem se najčešće svake godine i onda cijeli tjedan jedemo ostatke.
Odustala sam ove godine od ludovanja.
Veselim se druženju u nedjelju i lijepom vremenu koje je najavljeno.
A poslijepodne planiram ne raditi ništa, uvaliti se na ležaljku u vrtu, ako me vrijeme posluži, ili na kauču uz novu knjigu koju sam si danas poklonila a za koju sam čula same preporuke.
Zato i nema nekog uskrsnog recepta.
Samo ove mekane kiflice punjene namazom od pekan oraha. 
Original recepta pronašla sam kod Ines.
Jedina promjena koju sam u napravila u odnosu na originalni recept je to da sam Nutellu zamijenila namazom od pekana.
Ovaj namaz otkrila sam početkom godine prilikom posjeta Muzeju čokolade u Zagrebu.
Dakle ovaj namaz je čisto zlo.
Jednom kada ga krenete jesti ne možete, ne možete prestati, tako je fin.

RECEPT:

Za tijesto:

500 g brašna
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
2 žlice šećera
1 vrećica suhog kvasca
125 ml tople vode
125 ml toplog mlijeka
80 ml ulja
1 jaje

Za nadjev:

namaz od pekana

Za premaz:

1 jaje
malo mlijeka


Pomiješajte toplu vodu i mlijeko pa dodajte šećer i kvasac.
Izmiješajte pa stavite na toplo mjesto 10-ak minuta da se zapjeni 10-ak minuta.
U veću posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
U sredini brašna napravite udubinu pa u nju dodajte prašak za pecivo, ulje, jaje i zapijenjeni kvasac.
Umijesite kratko žlicom da se sastojci povežu pa istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i umijesite glatko tijesto.
Oblikujte u kuglu pa vratite u lagano pobrašnjenu posudu.
Prekrijte čistom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
Dva veća lima obložite papirom za pečenje.
Lagano pobrašnite radnu površinu.
Istresite dignuto tijesto pa ga podijelite na 14 jednakih dijelova.
Svaki komadić tijesta razvaljajte u četverokut.
Na jednom kraju zarežite tijesto 5-6 puta, a na drugi stavite po jednu punu žlicu namaza od pekana.
Malo preklopite rubove kako nadjev ne bi iscurio van i zamotajte u kiflicu.
Slažite na pripremljene limove.
Prekrite kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu još pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Izmutite jaje za malo mlijeka pa dobivenom smjesom premažite svaku kiflicu prije pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta dok kiflice ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar