utorak, 19. ožujka 2024.

Slani kuglof sa sirom

 


Ne hodajte, trčite u kuhinju da si zamijesite ovu divotu.
Original recepta pronašla sam na blogu Moje grne.

RECEPT:

Za tijesto:

500 g brašna
1 žličica šećera
1 žličica soli
20 g svježeg kvasca
200 ml toplog mlijeka
50 ml maslinovog ulja
2 jaja

Za nadjev:

260 g svježeg sira
1 jaje
1 žumanjak
1 žličica soli


Za premaz i posip:

1 bjelanjak
sezam

U toplo mlijeko razmrviti kvasac i dodati žličicu šećera.
Izmiješati pa staviti na toplo mjesto da se kvasac aktivira i zapjeni.
U veću posudu prosijati brašno.
U sredini brašna napraviti udubinu pa u nju staviti sol, jaja, ulje i zapjenjeni kvasac.
Umijesiti glatko i elastično tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu pa ga vratite u lagano pobrašnjenu posudu i prekrite čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu 1 sat, dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Izmiješajte sir s žumanjkom, jajem i soli u glatku smjesu.
Na lagano pobrašnjenu radnu površinu istresite dignuto tijesto.
Tijesto razvaljajte u pravokutnik dimenzija cca 30 x 30 cm.
Premažite pripremljenom smjesom sira i zamotajte u roladu.
Dobivenu roladu stavite u pripremljeni kalup za kuglof.
Prekrite kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Lagano razmutite bjelanjak pa njime premažite kuglof.
Posipajte sjemenkama sezama.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Pečeni kuglof istresite iz kalupa i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar