utorak, 19. rujna 2023.

Voćna torta s jogurtom

 

Eto i kod mene popularna "gola" torta.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:

Za biskvit:

25 g otopljenog maslaca
4 jaja
125 g šećera
125 g brašna
1/2 žličice pecilnog praška
prstohvat soli

Za nektarine:

80 g šećera
1 čajna žličica naribanog svježeg đumbira
5 nektarina
50 ml vode
1 žlica ruma

Za kremu od jogurta:

200 ml vrhnja za šlag
2 žlice šećera
125 g grčkog jogurta

šećer u prahu za posip
nektarina i listići metvice za ukras

Zagrijte pećnicu na 190 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 28 cm.
Na pari kuhajte žumanjke i šećer miksajući mikserom 5 minuta dok se smjesa ne udvostruči i posvijetli.
U drugoj posudi pomiješamo i prosijemo brašno, pecilni prašak i sol.
Nježno umiješamo u smjesu jaja.
Na kraju umiješamo i otopljeni prohlađeni maslac.
Dobivenu smjesu uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Ohladite.
Nektarine očistite i narežite na šnitice.
U prikladnu posudu stavite šećere, naribani đumbir i vodu.
Kuhajte na umjerenoj vatri da se šećer lagano karamelizira.
Dodajte narezane nektarine i rum pa kuhajte 5 minuta.
Nektarine moraju ostati čvrste.
Ocijedite nektarine od soka.
Sok sačuvajte za vlaženje biskvita.
Mikserom pjenasto izradite vrhnje za šlag i šećer.
U čvrsti šlag nježno umiješajte grčki jogurt.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta, tako da dobijete tri lista.
Svaki list navlažite sokom koji ste ocijedili od nektarina.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita a oko njega obruč kalupa za torte.
Na prvi list rasporedite polovicu nektarina a preko njih polovicu kreme od jogurta.
Ponovite postupak a na vrh torte stavite samo list biskvita.
Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije posluživanja ukrasite narezanom nektarinom i listićima metvice te posipajte šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar