četvrtak, 28. rujna 2023.

Torta za dvoje

 

Prva asocijacija kada sam pročitala ime ove torte je bila stvar benda Letu Štuke.
I pjevušila sam ju cijelo vrijeme dok sam radila tortu.
Radila sam dublu smjesu originalnog recepta.
A radila sam je dva dana.
Skroz je znaku broj dva ova torta.
Original recepta pronašla sam kod Matejke.

RECEPT:

Za žele od malina:

300 g malina
60 g šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica mljevene želatine

Za čokoladni mousse:

100 ml mlijeka
200 g tamne čokolade
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica mljevene želatine

Za biskvit:

2 jaja;odvojiti bjelanjak od žumanjka
50 g + 10 g šećera
50 g lješnjaka
20 g otopljenog maslaca
20 g brašna
prstohvat soli

Za panna cottu:

600 ml vrhnja za šlag
200 ml mlijeka
100 g meda
2 vrećice mljevene želatine

Za glazuru:

50 ml vode
100 g šećera
30 ml vrhnja za šlag
30 ml mlijeka
30 g kakaa
20 g tamne čokolade
5 g mljevene želatin

Pripremite kalup za tortu promjera 28 cm i jedan kalup (ja sam se poslužila tanjurom) promjera 26 cm.
Najprije pripremite žele od malina.
Kuhajte maline sa šećerom i vanilin šećerom dok potpuno ne omekšaju, a istodobno želatinu pomiješajte s 1-2 žlice vode te pustite 6-7 minuta da nabubri.
Kuhane maline dodatno propasirajte vilicom , maknite sa štednjaka, pa u njih umiješajte želatinu dok se sva ne otopi.
pripremljeni tanjur ili posudu promjera 26 cm obložite prozirnom folijom.
Izlijte pire od malina i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim stavite u zamrzivač.
Za čokoladni mousse čokoladu kuhajte u mlijeku dok se potpuno ne otopi.
Želatinu pomiješajte s malo vode pa je ostavite da nabubri.
Kada želatina nabubri i čokolada se rastopi, maknite mlijeko s čokoladom s vatre i umiješajte želatinu.
Ohladite do sobne temperature ali pripazite da se želatine ne počne stiskati.
Vrnje za šlag izmiksajte pa u njega polako umiješajte smjesu s čokoladom.
Budite nježni kako bi u smjesi ostalo što više zraka.
Kalup za tortu obložite rastezljivom folijom pa u njega ulijte čokoladni mousse.
Zamrznite.
Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 C.
Kalup za tortu promjera 28 cm namastite i pobrašnite.
Tostirajte lješnjake.
Stavite ih u krpu pa im istrljajte kožicu, sameljite ih.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s prstohvatom soli.
Dodajte im 50 g šećera pa nastavite miksati dok se sav šećer ne otopi.
pjenjačom umutite žumanjke s preostalih 10 g šećera i otopljenim maslacem.
Polako umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
Na kraju nježno umiješajte brašno pomiješano s tostiranim, mljevenim lješnjacima.
Ulijte u kalup i pecite 15-18 minuta.
Ohladite.
Odvojite biskvit od kalupa pa kalup operite.
Sada na dno čistog kalupa stavite biskvit, pa na njega čokoladni mousse a na mousse žele od maline.
Stavite u hladnjak dok pripremate panna cottu.
Za panna cottu pomiješajte vrhnje, mlijeko i med pa zagrijavajte do vrenja.
Želatinu pomiješajte sa 6 žlica hladne vode i ostavite da nabubri 10-ak minuta.
Smjesu vrhnja maknite s vatre pa umiješajte želatinu i miješajte dok se sva ne otopi.
Panna cottu ohladite do sobne temperature ali pazite da se ne počne prejako stiskati.
Tortu izvadite iz hladnjaka pa preko nje prelijte panna cottu.
Vratite u hladnjak da se u potpunosti stisne.
Za glazuru želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da nabubri.
Vodu, šećer, vrhnje za šlag, mlijeko i kakao pomiješajte pjenjačom da dobijte jednoličnu smjesu.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi.
Maknite s vatre pa umiješajte želatinu i čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
Dobivenu glazuru procijedite kroz cijedilo.
Ohladite glazuru do sobne temperature jer ako bude prevruća otopit će tortu.
Tortu izvadite iz hladnjaka pa odstranite obruč kalupa.
Stavite tortu na čašu koju ste stavile u sredinu velikog lima za pečenje.
U lim će se sakupljati višak glazure od prelijevanja torte.
Tortu polako prelijte glazurom, pažljivo tako da cijela bude jednako prekrivena, i površina i bočno.
Ako vam ponestane glazure iskoristite dio koji se iscijedio u lim.
Ohladite.
Ohlađenu tortu prebacite na tanjur za posluživanje i ukrasite po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar