ponedjeljak, 19. prosinca 2022.

Dresder Christsttolen

 

Nije najuobičajniji kolač za naše podneblje ali ja ga jako volim.
Bolji mi je i od panettonea.
Original recepta pronašla sam ovdje. 
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
500 g brašna
165 ml mlijeka
250 g maslaca
350 g miješanog suhog voća
100 g listića badema
40 g svježeg kvasca
85 g šećera
200 g kandirane korice naranče
naribana kora 2 limuna
srž mahune vanilije
prstohvat začina za medenjake
prstohvat soli 
100 ml ruma 
 
Za premaz i posip:
 
150 g maslaca
150 g šećera u prahu
 
U prikladnoj posudi pomiješati suho voće (prema potrebi nasjeckati na manje komadiće) i nasjeckanu kandiranu koricu naranče.
Preliti rumom i izmiješati pa ostaviti preko noći.
Mlijeko zagrijati da bude mlaku pa mu dodati žličicu brašna i žličicu šećera.
Dodati kvasac i izmiješati.
Staviti na toplo mjesto da se kvasac aktivira i zapjeni.
U posudu od miksera stavite brašno, sol, šećer i začine.
Dodajte zapjenjeni kvasac.
Počnite mijesiti tijesto mikserom i dodajte komadić po komadić maslaca. 
Kada se tijesto formira istresite ga na radnu površinu pa dodajte bademe, nabubreno suho voće, naribanu koricu limuna i srž mahune vanilije pa umijesite.
Dobiveno tijesto stavite u lagano pobrašnjenu zdjelu i prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu podlogu pa ga oblikujte u duguljastu štrucu.
Valjkom u sredini napravite udubljenje a jednu stranu stanjite pa je preklopite prema sredini i oblikujte stollen.
Prebacite na lim obložen papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pecite stollen u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Rastopite maslac.
Još vrući stollen obilno premažite otopljenim maslacem i posipajte šećerom u prahu.
Ponovite proces premazivanja maslacem i posipavanja šećerom još 2 puta.
 

Nema komentara:

Objavi komentar