četvrtak, 27. listopada 2022.

Linzer tart


Nije ništa komplicirano za umijesiti ali samo ću reći da je klinac koji od slatkog jede jedino bijelu Linoladu tražio repete.
Ne znam koja vam bolja preporuka treba da isprobate.
Original recepta pronašla sam kod Tamare. 
 
RECEPT: 

Za tijesto:

300 g brašna
190 g hladnog maslaca narezanog na kockice 
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli
nariban korica 1 limuna
70 g šećera
2 žumanjka
2 žlice hladne vode

Za nadjev:

150 g tostiranih i oguljenih  lješnjaka
120 g šećera
1 bjelanjak
400 g pekmeza od marelice

Za premaz.

1 bjelanjak

Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica.
dodajte prašak za pecivo, cimet, naribanu limunovu koricu i sol pa pomiješajte.
Napravite rupu u sredini, dodajte žumanjke i hladnu vodu pa zamijesite prhko tijesto.
Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela (2/3 i 1/3), spljoštite u disk i svaki zamotajte u rastezljivu foliju pa stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu.
Lješnjake zajedno s šećerom sameljite u blenderu.
Dodajte bjelanjak i pulsirajte dok se sastojci ne povežu u pastu.
razvaljajte 2/3 tijesta na pobrašnjenoj površini pa njime obložite pripremljeni kalup.
Dno tijesta izbockajte vilicom.
Po tijestu rasporedite pastu od lješnjaka, a na nju pekmez od marelice.
Razvaljajte preostalo tijesto, narežite na trake pa složite po vrhu u obliku mrežice i premažite ih razmućenim bjelanjkom.
Pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 C.

Nema komentara:

Objavi komentar