ponedjeljak, 31. svibnja 2021.

Rolada sa jagodama

 

Dobra ideja za potrošiti višak bjelanjaka, kojih nekako s dolaskom toplog vremena stalno imam viška...
Znam na rolada možda izgleda malo anemično ali vjerujte mi super je.
Nešto kao jednostavniji i brži ledeni vjetar koji je kod nas izuzetno popularan.
Original recepta pronašla sam ovdje.
 
RECEPT:
 
Za roladu:
 
9 bjelanjaka
1žličica ekstrakta vanilije
3/4 žličice vinskog praška za pecivo (ima ga u DM-u)
200 g šećera
100 g brašna
1 žlica šećera u prahu
 
Za nadjev:
 
500 ml vrhnja za šlag
6 žlica šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
400 g narezanih jagoda
 
Za ukras:
 
jagode
šećer u prahu
 
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Lim dimenzija 35 x 35 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanjcima dodajte ekstrakt vanilije i prašak za pecivo pa tucite mikserom dok se ne počnu stvarati meki snijeg.
Postepeno dodajte šećer pa nastavite miksati dok ne dobijete čvrst snijeg i šećer se ne otopi.
Umiješajte prosijano brašno.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta.
Čistu kuhinjsku krpu posipajte šećerom u prahu pa na nju iskrenite pečenu roladu.
Odvojite papir za pečenje a roladu omotajte u krpu.
Ohladite.
Vrhnje za šlag, vaniliju i šećer u prahu istucite u čvrsti šlag.
Odmotajte ohlađenu roladu pa je premažite šlagom i po njemu rasporedite pripremljene jagode.
Ponovno zarolajte pa stavite u hladnjak do posluživanja.
Prije posluživanja roladu posipajte šećerom u prahu i ukrasite jagodama.
 

Nema komentara:

Objavi komentar