četvrtak, 27. svibnja 2021.

Pita sa jagodama i mascarponeom

 

Nešto sam se ulijenila kako je danas i jučer sunce,samo bi s knjigom ležala u dvorištu.
Nije moj uobičajeni modus operanti.
Inače sam nabrijana i kao ajmo sve napraviti pa je onda relax time.
Uglavnom nekako se natjeram da krenem i onda ide. 
Samo što taj proces kretanja traje li ga traje.
U jučerašnjem naletu kada sam se konačno pokrenula složila sam i ovu pitu.
Uz čašu soka od bazge dobijete taj neponovljivi i prepoznatljivi okus ranog ljeta.
Original recepta posudila sam od Tanje.
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
100 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
30 g mljevenih oraha
naribana korica polovice limuna
120 g maslaca
2 žlice ledene vode

Za kremu:

250 g mascarponea
200 ml vrhnja za šlag
sok i naribana korica 1 limete
2 žlice meda
srž mahune vanilije

Za nadjev:

500 g jagoda
 
Za preljev:
 
100 ml vode
1 žlica šećera
1/2 vrečice želatine u prahu
2 žlice pekmeza od jagoda
 
Za ukras:
 
usitnjene pistacije

Prosijte obje vrste brašna sa soli i praškom za pecivo.
Dodajte naribanu limunovu koricu i mljevene orahe.
Maslac narežite na manje komadiće pa ga vrhovima prstiju utrljajte u smjesu brašna.
Dodajte i vodu pa umijesite tijesto.
Gotovo tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Namastite i pobrašnite kalup za pite.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Ohlađeno tijesto razvaljate na lagano pobrašnjenoj radnoj površini.
Razvaljanim tijestom obložite pripremljeni kalup.
Prekrite papirom za pečenje i prekrite suhim grahom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15- minuta.
Maknite papir i grah pa vratite tijesto u pećnicu da se ispeče do kraja još otprilike 10-ak minuta.
Ohladite.
Za kremu mikserom izradite mascarpone i vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrstu smjesu.
Umiješajte med, sok i naribanu koricu limete te srž mahune vanilije.
Rasporedite kremu u ohlađenu koru pite i zagladite površinu.
Jagode operite i osušite pa ih prerežite na polovice.
Složite jagode po kremi.
Želatinu prelijte s dvije žlice vode pa je ostavite da nabubri.
Zagrijte vodu sa šećerom i pekmezom od jagode.
Dodajte nabubrenu želatinu pa miješajte dok se ne otopi.
Dobiveni preljev kistom premažite preko jagoda.
Posipajte usitnjenim pistacijama.
Ohladite prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar