četvrtak, 11. ožujka 2021.

Kolač sa jabukama

Točno se sjećam kada sam prvi puta napravila ovaj kolač.
Prošle godine krajem devetog mjeseca.
Bila je nedjelja i prijateljica je dan prije slavila jubilarni ročkas.
Nedjelja je ujutro, dobro više oko podne jer na jubilarki se uvijek zadrži dulje nego što bi trebalo i popije se isto koji gin više nego što bi trebalo.
Uglavnom nedjelja je ja onako kao afrički ljenjivac ne da mi se ništa ali moram nešto napraviti za doručak.
Koji gušt kada je kolač gotov i počinje mirisati iz pećnice.
Vani je prva kiša nakon ljeta, temperatura je pala, a ja pod dekicom s knjigom i čajem čekam da se kolač ispeče.
Ma raj...
Tijesto za ovaj kolač je vrlo gusto ali kada dodate jabuke malo se opusti pa je lakše raditi njime.
Također crumble nije " klasični" s utrljavanjem hladnog maslaca u brašno nego se maslac otopi pa je nešto jednostavniji.
 
RECEPT:

Za kolač:

115 g maslaca
120 g smeđeg šećera
60 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja
320 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice naribanog muškatnog oraščića
4 veće jabuke narezane na kockice

Za posip:

30 g otopljenog maslaca
80 g brašna
50 g smeđeg šećera

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Mikserom pjenasto izradite šećer i omekšali maslac.
Dodajte jedno po jedno jaje, mlijeko i ekstrakt vanilije.
U drugu posudu prosijte brašno pomiješano sa soli i praškom za pecivo te cimetom i muškatnim oraščićem.
U pjenastu smjenu maslaca umiješajte smjesu prosijanog brašna.
Izmiješajte.
Umiješajte i kockice jabuka.
Dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Za posip pomiješajte otopljeni maslac s brašnom i šećerom.
Rasporedite dobiveni posip po pripremljenom kolaču.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.

Nema komentara:

Objavi komentar