petak, 4. prosinca 2020.

Keksići sa komadićima čokolade i smeđim maslacem

I krenuo je mjesec keksića.
Pišem post a Mariah se dere na radiju.
Inače me neopisivo nervira ta pjesmica ali ove godine nekako u svjetlu svega što nam se izdogađalo kroz cijelu godinu, odabirem ne odreagirati na nju.
I još jedni u nizu keksići sa komadićima čokolade.
Ovi su nešto više spešl jer se rade sa smeđim maslacem, ustvari treba prvo smeđi maslac napraviti za njih.
Obožavam taj miris smeđeg maslaca, nešto između karamela i tostiranih oraha.
Bilo bi super kada bi postojala mirisna svijeća tog mirisa.
Hm možda i ima nije baš da sam tražila.
Ma idem odmah vidjeti.
Hm nema.
Možda ideja za poslovni pothvat???
Osim što volim miris smeđeg maslaca apsolutno genijalno zvuči na francuskom beurre noisette, tako nekako fancy, svečano.
Asocira na nešto fino.
Uglavnom, original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:

360 g brašna
1/2 žličice sode bikarbone
180 g smeđeg maslaca
200 g šećera
1 jaje
1 žumanjak
2 žličice ekstrakta vanilije
150 g nasjeckane čokolade

Za smeđi maslac maslac narežite na manje komadiće pa ga zagrijavajte u prikladnom loncu dok se ne otopi.
Nastavite kuhati maslac uz neprestano miješanje dok ne dobije orašasti miris i lijepu zlatno smeđu boju.
Maknite s vatre i ohladite.
Zagrijete pećnicu na 180 C.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa sodom bikarbonom.
U drugoj posudi pomiješajte ohlađeni maslac sa šećerom.
Dodajte jaje i žumanjak.
Malo po malo umiješajte i smjesu brašna.
Na kraju umiješajte i komadiće čokolade.
Dva velika lima obložite papirom za pečenje.
Oblikujte keksiće i slažite ih na pripremljene limove.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12-16 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar