četvrtak, 2. svibnja 2019.

Sendvič kruh


Znala sam sam se durum pšenica upotrebljava za izradu tjestenine i mislima sam da se ustvari samo za to koristi.
Jednom prilikom sam u trgovini vidjela to durum brašno pa sam ga uzela kao budem ja tjesteninu umijesila.
I nikako da se to i ostvari.
Pa sam onda sasvim slučajno naišla na ovaj recept.
I onda sam zamijesila kruh čisto da mi se u brašno ne uvuku neke bubice ionako stoji u kuhinjskom ormariću već sigurno 6 mjeseci.
A što se tiče samog kruha fini je. 
Nisam sigurna da bi bio išta lošiji sa običnim brašnom, isprobati ću pa javim.

RECEPT:
Recept za ispis

Za predtijesto:

500 g durum pšeničnog brašna
250 g vode
10 g suhog kvasca

Za tijesto:

500 g durum pšeničnog brašna
350 g vode
20 g suhog kvasca
50 g meda
22 g soli

Pripremite predtijesto večer prije nego što ćete peći kruh.
U prikladnu zdjelu prosijte brašno pa dodajte vodu i kvasac pa umijesite tijesto.
Prekrite čistom krpom pa ostavite da se diže preko noći.
Drugi dan u posudu ponovno prosijte brašno pa mu dodajte vodu, kvasac, med, soli i predtijesto.
Umijesite glatko i elastično tijesto po potrebi dodajte vode ili brašna.
Lagano nauljite zdjelu u kojoj ste umijesili tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu pa ga stavite u zdjelu.
Pokrite ga čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Nakon prvog dizanja tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini.
Oblikujte po želji i stavite na lim obložen papirom za pečenje.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite još 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite posudu sa hladnom vodom.
Dignuti kruh zarežite pa ga stavite u peći u prethodno zagrijanu pećnicu.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 220 C i izvadite vodu sa dna pećnice.
Nastavite peći još 20-30 minuta dok kruh ne dobije lijepu koricu.

2 komentara: