ponedjeljak, 15. listopada 2018.

Torta Vienna



Protekloga vikenda sam nakon dugo vremena bila sama doma.
Dobro ne baš sama, ja i kucni ljubimcić
Ima nečeg apsolutno relaksirajučeg u tome da nikuda ne moraš ići i nikuda ne žuriš.
Samo radiš ono što ti odgovara bez tuđih želja i potreba.
Samo da se objasnim ja obožavam svoju obitelj i nema stvari koju za njih ne bi napravila. Ali ponekad mi je previše svega i samo bi da me svi ostave na miru da si mogu sama isplanirati dan.
Baš mi je dobro došao ovaj vikend.
Nisam bila lijena,odlučila sam se i počastiti sa ovom turbo čokoladnom tortom.
I baš mi je dobro sjela.
Original recepta pronašla sam u časopisu Iće i piće iz listopada 2012. Kao autorica recepta navedena je Tereza Albanda iz slastičarnice Creme dele Creme.
Ja sam ju malo prilagodila svom ukusu i apsolutno ga je zadovoljila.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

135 g maslaca
170 g šećera
6 jaja
40 g brašna
55 g tostiranih i mljevenih lješnjaka
40 g kakaa

Za sirup:

100 ml vode
50 g šećera
nekoliko zrnaca instant kave
10 ml ruma

Za ganache:

300 g čokolade
300 ml vrhnja za šlag
50 g maslaca

Za glazuru:

150 g čokolade
150 ml vrhnja za šlag

Za ukras:

Cijeli lješnjaci

Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Za biskvit mikserom pjenasto izradite omekšali maslac i 110 g šećera te polako dodajte jedan po jedan žumanjak.
Bjelanjke sa preostalih 60 g šećera istucite u čvrsti snijeg.
Brašno i kakao pomiješajte i prosijte pa im dodajte lješnjake.
Umiješajte suhe sastojke i snijeg od bjelanjaka u smjesu maslaca, šećera i žumanjaka. 
 Stavite u pripremljeni kalup, zagladite površinu, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Za ganache čokoladu otopite na pari a vrhnje ugrijte da bude mlako. Pomiješajte čokoladu sa maslacem i ugrijanim vrhnjem pa miješajte dok se ne dobijete jednoliku smjesu. Ohladite.
Za sirup prokuhajte vodu sa šećerom i kavom. Kada se ohladi umiješajte i rum.
Ohlađeni biskvit prerežite tako da dobijete dva lista. Navalažite sirupom .
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa oko njega stavite obruč kalupa od torte.
Ohlađeni ganache izmiksajte pa ga premažite preko biskvita.
Drugi list biskvita također natopite sirupom pa ga stavite na vrh kreme.
Ohladite.
Za glazuru čokoladu otopite na pari a vrhnje ugrite da bude mlako. Pomiješajte čokoladu sa ugrijanim vrhnjem pa miješajte dok se ne dobijete jednoliku smjesu. Ostavite da se malo ohladi.
Odstranite obruč oko torte pa je prelite glazurom i ukrasite lješnjacima.
Dobro ohladite prije posluživanja.

4 komentara:

  1. Divno izgleda tvoja torta, i ako nisam veliki ljubitelj čokolade, rado bih je probala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uvek je dobar taj korak unazad, kada se malo resetujemo, povratimo i onda opet budemo čili, orni i veseli za porodicu. Jednostavno je svakome potreban minut za sebe. Ti si taj minut sjajno iskoristila - verovatno na radost cele porodice ;-)

    OdgovoriIzbriši