ponedjeljak, 22. listopada 2018.

Čokoladni cheesecake


Ne znam štaoje to sa mnom i tortama od sira.
Jako, jako ih volim.
Čim vidim recept sa lijepom fotkom negdje na internetu odmah ga pinam i spremam za isprobavanje.
I sve ali baš sve koje sam probala napraviti su mi fine tako da nemam neki omiljeni recept nego svaki puta kada mi se jede torta od sira odem u folder i odaberem drugi.
Mada mislim nije da postoji strašno velika razlika između recepta, razlike su najčešće u detaljima.
Ova je malo drugačija, ipak je ne baš torta od sira nego je čokoladna. I sam način pečenja je malo različit, najima torta se kuha/peće u vodenoj kupelji, što je ustvari zgodno jer mieni često procuri maslac iz podloge sa kaksima i uprlja pećnicu. 
Koju sam naravno otprilike dan ranije oprala.
I fina je, ta čokolada malo zamaskira okus sira pa nije to klasičan okus na koji ste možda navikli ali izvrsna je malo za promjenu.
Original recepta pronašla sam u Dobroj hrani.

RECEPT:

Za podlogu:

200 g čokoladnih keksa80 g maslaca

Za nadjev:

250 g čokolade sa visokim udjelom čokolade
100 g mliječne čokolade
400 g ABC sira
350 g mascarponea
100 g šećera
5 jaja
200 ml vrhnja za šlag
2 žlice jake kave
1 žlica ruma
prstohvat soli

Kekse sameljite u multipraktiku.
Okrugli kalup za tortu namastite i pobrašnite pa ga izvana omotajte sa dva sloja aluminijskom folije. Rastopite maslac pa ga pomiješajte sa usitnjenim keksima.Utisnite dobivenu smjesu u kalup pa odložite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Na pari otopite obje vrste čokolade i vrhnje za šlag pa ostavite da se malo prohladi.
Odvojite žumanjke od belanjaka pa bjelanjke sa soli izradite u čvrsti snijeg.
Mikserom pomiješajte krem sir, mascarpone i šećer. 
Umiješate jedan po jedan žumanjak pa zatim smjesu otopljene čokolade, rum i kavu. Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu prelite preko podloge od keksi.Kalup za tortu stavite u veći lim pa u njega ulite toliko vruće vode da doseže do 2/3 visine kalupa za tortu.
Pecite/kuhajte u prethodno zagrijanoj pećnici 90 minuta.
Nakon isteka toga vremena isključite pećnicu pa tortu ostavite u njoj još 60 minuta.
Izvadite tortu iz pećnice i vodene kupelji pa prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku.

Nema komentara:

Objavi komentar