ponedjeljak, 7. svibnja 2018.

Hajdeni kolač


Ovaj kolač tipičan je za Slovensku regiju Bizeljsko.
Kako sam odrasla tik uz granicu Hrvatske i Slovenije tako mi je ovaj kolač dio djetinjstva  i nešto što poprilično često  pripremamo doma.
Kada sam odselila i prvi puta ga napravila u novom domu, i kada ga je svekrva probala bila je skoro pa zgrožena.
Nikako joj nije bilo jasno što sam to napravila.
Predpostavljam da je stvar u hajdenom brašnu i suprug je imao problema sa navikavanjem na njega,veli da mu se činilo kao da jede pijesak. 
Uglavnom ja jako volim ovaj kolač, super mi je jer se dno lijepo zareška i onda je hrskavo, nešto kao donja korica kruha (ako malo pozornije pogledate vidi se i na fotki različita tekstura) sredina je mekana i sočna a vrhnje na vrhu istovremeno kremasto i zapečeno.
Jako fino.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g hajdenog brašna
250 g brašna
40 g svježeg kvasca
sol
kipuća voda

Za nadjev:

1 kg sira
4 jaja
4 žlice griza 
sol,

Za premaz: 

400 g kiselog vrhnja

U prikladnu posudu stavite hajdeno brašno pa ga posolite po okusu. Ulijevajte malo po malo vruću vodu a između svakog dodavanja miješajte drvenom kuhačom. Trebate dobiti vrlo čvrsto tijesto. Ohladite.
Ohlađeno tijesto istresite na radnu površinu pa mu dodajte usitnjeni kvasac i brašno.
Umijesite.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje dimenzija otprilike 20 x 30 cm.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Pomiješajte sir sa grizom i jajima. Dodajte soli po ukusu.
Dobiveno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Četvrtinu  razvaljajte na dimenzije lima pa njime obložite dno lima za pečenje. Po njemu rasporedite trečinu smjese sira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto i sav sir i to tako da list tijesat bude na vrhu kolača bez premaza od sira. Nabockajte ga vilicom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Izvadite iz pećnice pa vrh kolača premažite kiselim vrhnjem.
Smanjite temperaturu pećnice na 170 C pa stavite kolač peći do kraja otprilike 20-ak minuta ili dok ne poprimi lijepu boju.
Prije posluživanja ostavite da se malo prohladi i narežite po želji.

4 komentara:

  1. Auh, i ja bih verovatno odreagovala kao tvoja svekrva :-)
    Nisam znala šta je hajdeno brašno, pa pronađoh da je to heljdino - meni ona nikako ne leži. Zapravo, imam neki ukus blatnjavog u ustima.
    Vremenom se navikavam iz ideje da je jako zdrava, ali ne mogu reći da ćemo se ikada baš mnogo voleti. Najviše volim ono kada se po beogradskim pekarama prodaju kifle od heljdinog brašna koje ja u dahu pojedem - to samo znači da to nije ni prošlo pored heljde, a kamoli da je od tog brašna napravljeno.
    Ipak, ova tvoja pita mi se jako dopada izgledom, tako da ako bih je ocenjivala - za to bi dobila najvišu ocenu ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Da ja imam skroz iskrivljeno ime za to brašno. Kažu slovenci ajdovo a u hrvatskoj heljdino a mi smo nekako doma to iskrivili u hajdeno.I tako je ostalo tek sam sad skužila da ja automatizmom i pišem hajdeno aznam da je krivio.
      Da istina je ne odgovara svakom taj okus heljdinog brašna, ja imam takav odnos sa korijanderom. Jednostavno ga nemogu probaviti.

      Izbriši
  2. Sećam se kad sam kao mlada snaja, sva ponosna, napravila specijalitet iz mog kraja - zapečene palačinke sa slatkim sirom, a moja nova sinjsko-kninska-južno srbijanska rodbina skoro pa umrla od čudnog im ukusa... Obožavam ovakve recepte iz starih porodičnih škrinja. Ovo svakako pravim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U palačinke sa sirom to nisam dugo dugo jela baš si me dobro sjetila.
      Svakako javi kako vam se dopao ovaj kolač.

      Izbriši