petak, 9. veljače 2018.

Dulce mađarica


Pričala sam već o mađarici i njenom statusu kod nas doma.
Čisto da malo uzburkam vodu pokušala sam svojoj omiljenoj Šmizlici uvaliti malo drugačiju mađaricu.
Nije da je baš padala u nesvijest od oduševljenja ali ju je pojela.
Kratak komentar je glasio, fali čokolade.
Mislim ima dijete pravo, čokoladu ništa ne može zamijeniti.
Ukoliko ste raspoloženi z anešto slično a ipak malo drugačije i novo, ova mađarica je onda kolač za vas.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

600 g glatkog brašna
150 g šećera
2 jaja
150 g maslaca
1 čašica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo

Za kremu:


1400 ml mlijeka
100 g šećera
160 g škrobnog brašna (gustina)
600 g dulche de leche-a
300 g maslaca
3 žlice viskija

Za glazuru:

45+55 ml vrhnja za šlag
150 g bijele čokolade
150 g mliječne čokolade
50 g sjeckanih lješnjaka


Na radnu površinu prosijte brašno sa praškom za pecivo. U sredini smjese brašna načinite rupu pa u nju stavite jaja i kiselo vrhnje. Dodajte još i maslac narezan na manje komadiće. Umijesite glatko tijesto.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Pripremite lim dimenzija 30 x 30 cm. Odrežite 6 komada papira za pečenje dimenzija lima. Tijesto podijelite na 6 jednakih komada. Uzmite jedan papir za pečenje i lagano ga pobrašnite. Na njega stavite komad tijesta i tanko ga razvaljajte tako da bude dimenzija lima.  Ja imam od kartona izrezanu šablonu veličine lima, koju nakon što sam izvaljala tijesto položim na njega i nožem obrežem višak tijesta na rubovima. Tako pripremljenu koru stavite na lim pa u prethodno zagrijanu pećnicu na desetak minuta dok rubovi tijesta ne počnu dobivati lijepu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto. 

Za kremu u prikladni lonac stavite litru mlijeka i šećera pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
Preostalih 400 ml mlijeka pomiješajte sa gustinom.Kada mlijeko provrije u njega u tankom mlazu ulite smjesu mlijeka i gustina i vratite na vatru. Kuhajte uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Maknite sa vatre pa umiješajte dulche de leche.
Ohladite.
Omekšali maslac mikserom pjenasto izradite. Umiješajte ohlađenu kremu i viski. 
Pregledajte kore pa onu koja je najljepša stavite sa strane kako bi je utrošila na kraju, za vrh kolača.
Stavite jednu koru u lim pa na nju rasporedite petinu smjese. Jednoliko je razmažite po kori pa na nju stavite sljedeću. Ponavljate dok imate kreme i kora i to tako da na vrh ide kora bez kreme.
U ovoj fazi mađaricu je potrebno opteretiti na vrhu kako bi se kore koje u sada još poprilično prhke zalijepile na kremu i omekšale. Ja na vrh mađarice stavim list papira na kojem su se pekle kore pa na to još jedan lim istih dimenzija a na njega pune tetrapakove (koja glupa riječ, molim prijedlog za bolju :) ) mlijeka kako bi mađarica bila podjednako opterećena. Mađarica sada ide u hladnjak, najbolje preko noći.
Za glazuru nacjeckajte obje vrste čokolade pa svaku stavite u zasebnu zdjelicu. Zagrijte i vrhnje za šlag dok ne provrije.
BIjelu čokoladu prelite sa 45 ml a mliječnu sa 55 ml kipućeg vrhnja za šlag. Po vrhu kolača naizmjence prošarajte bijelu i mliječnu čokoladu, pa zagladite površinu tako da dobijete mramorni uzorak. Posipajte nasjeckanim lješnjacima.
Ostavite glazuru da se stisne pa narežite po želji.

Broj komentara: 6:

  1. uh... mađaricu mogu sama da pojedem, a kad je još sa karamel mlekom... odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod nas jedino moja kćer voli Mađaricu i ne zanm od kud joj to. Mi to nikada ne radimo (ni moja mama, ni ja). Tako da, samo za kćer, kupim gotove kore i napravim domaći fil, ali da mi se taj kolač sviđa - baš i ne. Nekako mi je sve previše brašnasto. Iako, ovo je, čini mi se, daleko bolja verzija od one klasične.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma da brašnašto, ne bi nikada tako opisala mađaricu. Meni je ok ali za nečakinju ljubav bi je radila čak i da je ne volim.

      Izbriši
  3. Lepo ti izgleda mađarica sa dulche de leche...

    OdgovoriIzbriši