ponedjeljak, 26. veljače 2018.

Medeni sitni kolač


Očito je da je top tema ovih dana vrijeme.
Ja na sve imam samo za reći da su ovoga puta stvarno pogodili prognozu.
Nažalost nisu mi se  ostvarili tajne želje za ovaj vikend, da ostanem doma i da nikuda ne idem, nego uživam gledajući zimu kroz prozor iz tople kuće.
Drugi puta.
Medeni sitni kolač ili kako ga mi zovemo doma medena pita i svi je jako volimo.
Jedini kolač u kojem mi med od kestena odgovara. Njega isključivo koristim kao dodatak čaju nekako mi je u ostalim jelima prejaki, dominira okusom.

RECEPT:
Recept za ispis

Za kore:

600 g brašna
180 g šećera
4 žlice meda
1 žličica sode bikarbone
80 g maslaca
1 jaje
1 žlica mlijeka ili malo više, koliko bude potrebno da se dobije glatko tijesto

Za kremu:

250 ml mlijeka
1 vanilin šećer
180 g šećera
1 žlica meda
80 g pšenićnog griza
200 g maslaca
5-6 žlica pekmeza od marelice ili šipka

Za posip:

šećer u prahu

Za kore u prikladan lonac stavite maslac, med i šećer, pa kuhajte dok se šećer i maslac u potpunosti ne rastope. Ostavite da se smjesa malo ohladi pa umiješajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa sodom bikarbonom. Dodajte i jaje i po potrebi mlijeka kako bi dobili glatko tijesto.
Zagrijete pećnicu na 180 C.
Dobiveno tijesto podijelite na četiri djela i svaki razvaljajte u tanki list dimenzija 35 x 30 cm.
Stavite svaki razvaljani list na papir za pečenje i u plitki lim te ga nabockajte vilicom. Pecite svaki pojedini list u prethodno zagrijanoj pećnici dok rubovi ne porumene.
Ponovite postupak dok ne ispečete preostale tri kore. Ohladite.
Za kremu u prikladan lonac stavite mlijeko, šećer i med. Kuhajte na umjerenoj vatri dok mlijeko ne provrije. Umiješajte griz pa kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Ohladite.
Pjenasto izradite maslac sa vanilin šećerom. Umiješajte ohlađenu griz kuhan na mlijeku pa mješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Na lim stavite koru pa na nju rasporedite polovicu kremu. Stavite drugu koru pa je premažite pekmezom. Poklopite trećom korom pa po njoj rasporedite ostatak kreme. Poklopite četvrtom korom pa opteretite vrh koča i ostavite ga u hladnjaku preko noći.
Prije posluživanja kolač posipajte šećerom u prahu i narežite po želji.

Broj komentara: 8:

  1. Baš ti je divno ispao! Ne bih se odlučila na pečenje kora, ali već duže vremena izbjegavam kolače koji zahtijevaju puno truda.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa i nije da treba puno truda, nekako je n+meni oo baš onak lagani kolač.

      Izbriši
  2. Zaista divan kolač...pečenje kora izgleda kao ogroman posao, jeste, ali se može preživeti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni te kore upće nisu problem, istina poprilično često je zbog nečakinje mađarica na meniu pa sam navikla.

      Izbriši
  3. Bas fin receptic i divno izgleda u preseku.:)))

    OdgovoriIzbriši