ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Starinske kocke sa sirom


Vječito sam u potrazi za nekim novim tipom slane štrudle sa sirom.
Nikada mi dosta recepata za tako nešto.
Ni za kiflice.
Ni za kuglofe.
Ni za muffine.
Uglavnom očito je da volim nove recepte.

RECEPT:
Recept za ispis

700  g brašna
20 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
3 žličice soli
400 ml vode
125 g maslaca
250 g kiselog vrhnja
200 g svježeg sira

Kvasac izmrvite u 10 ml mlake vode, dodajte žličicu šećera, promiješajte pa stavite na toplo mjesto da se aktivira i zapjeni.
Pomiješajte brašno i sol u prikladnoj posudi. U sredini napravite udubinu pa u nju ulite aktivirani kvasac i ostatak vode i umijesite tijesto.
Prebacite ga na radnu površinu posipanu brašnom i oblikujte kuglu.
Podjelite je na deset jednakih komadića pa svaki zasebno oblikujte u kuglicu.
Valjkom razvaljajte kuglicu tijesta u diska pa po njemu naribajte petinu maslaca.
Razvaljajte i drugu kuglicu pa njome prekrite prvu i prstima dobro stisnite rubove kako bi se dobro zalijepili. 
Odložite sa strane.
Ponovite i sa preostalim kuglicama tijesta.
Okrugli lim promjera 28 cm namastite i pobrašnite.
Razvaljajte jednu pripremljenu koru na veličinu kalupa pa je stavite na dno.
Premažite je sa malo kiselog vrhnja pa je posipajte četvrtinom svježeg sira.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve kore, sir i kiselo vrhnje.
Kada ste potrošili sve i složili pitu po vrhu je premažite sa uljem.
Oštrim nožem je narežite na kocke i prekrite čistom kuhinjskom krpom.
Stavite na toplo mjesto da se diže jedan sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pecite pitu u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta ili dok lijepo ne porumeni.

2 komentara:

  1. Ni meni nikad dosta recepata za slaniše i volim da isprobam svaki jedan,u zadnje vreme ih ne spremam mnogo, ali se nadam da ću uskoro.Odlično izglrda tvoja pita.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svi mi zaljublenici u kulinarstvo i blogeri uvek tražimo i imamo mali milion recepta koje sačuvamo da nekad napravimo. Volim i starinske recepte kao ovaj tvoj

    OdgovoriIzbriši