četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Knedle sa marelicama


Pored filane paprike, knedle sa marelicama su mi ultimativno ljetno jelo.
Onako usput smijala sam se proljetos znate onim fotkama sa nešto teksta, pisalo je kako znate da smo prešli na ljetno računanje vremena? Filane paprike su zamijenile sarme. :)
Uglavnom knedle su se kod nas doma radile sa tijestom od krumpira i uvijek je moja mama dramatizirala i cijukala jer se tijesto moralo umijesiti sa vrućim krumpirom. Tako da je to bila akcija za sve nas. Skuhao se krumpir u kori pa smo ga onda još onako vrućeg morali guliti i istiskivati kroz onu stiskalicu za čvarke. I onda naravno brzo umijesiti tijesto da se krumpir ne ohladi. I naravno svi smo imali opečene prste.
Strašno puno kuhinjskih stvari je moja mama znala zakomplicirati.
Kasnije sam shvatila da se knedle mogu umijesiti i od hladnog krumpira, i da je ok iskoristiti i pire koji je ostao od ručka. I da se tijesto može i od svježeg sira umijesiti.
Ma naučila sam i isprobala sto različitih stvari. 
Srećom da nisam u svemu slušala mamu jer da jesam nikada se ne bih prihvatila kuhanja jer je ona sve mistificirala i sve je bilo komplicirano.
Nekako sam kroz vrijeme shvatila da ljudi koji nisu često u kuhinji i koji baš i ne vole kuhati smatraju sve vezano uz kuhanje kompliciranim i možda i teškim.
Morala bi i mamu pitati jel ona uopće voli kuhati.
Ustvari preskočiti ću to pitanje jer će se sigurno osjetiti uvrijeđenom.
Nisam joj ni priznala da sam radila knedle po jednostavnijem receptu.
Znam ja nju, odmahnula bi rukom i rekla da to nije to.
Ponekada je bolje neke stvari i prešutjeti.
A da vam budem iskrena ove knedle su odlične, nije to isti okus kao krumpirovo tijesto ali na kraju krajeva to mu nije bila namjera to je tijesto sa sirom. 
I fino je.
I točka.
Treba probati i nove recepte.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g dobro ocijeđenog svježeg sira
40 g omekšalog maslaca
30 g šećera
prstohvat soli
naribana korica 1 limiuna
2 jaja
80 g krušnih mrvica
120 g griza

Za nadjev:

marelice
vanilin šećer

Za preljev:

maslac 
krušne mrvice

Za posip:

šećer
mljeveni cimet

Kravlji sir stavite u cijedilo pa ga stavite u hladnjak i ostavite ga da odstoji najbolje preko noći kako bi se iz njega iscijedilo što je više moguće sirutke.
Protisnite sir i maslac kroz gusto cijedilo. Dodajte šećer, soli i naribanu limunovu koricu. Dodajte i jaja, griz i krušne mrvice. Izmješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dobiti ćete relativno mekano tijesto koje ostavite da odstoji barem trideset minuta.
Marelice operite i odstranite im koštice.
U sredinu svake polovice marelice stavite malo vanilin šećera.
U veliki lonac stavite vodu pa je kuhajte dok ne provrije. U međuvremenu oblikujte knedle.
Uzmite smjese tijesta veličine otprilike golf loptice pa je spljoštite između dva dlana. U sredinu stavite polovicu marelice pa oko nje zamotajte tijesto i između dlanova oblikujte u kuglicu.
Ponovite dok ne potrošite svo tijesto.
Kada voda prokljuća u nju stavljajte knedle. Ja sam od ove količine tijesta dobila 12 knedli tako da sam kuhala dva puta po šest knedli. Kada stavite knedle u vodu smanjite plamen pa kuhajte knedle 12-15 minuta ili dok ne isplivaju.
Izvadite knedle iz vode i dobro ih ocijedite.
U tavici otopite maslac pa u njega dodajte krušne mrvice. Pecite ih na umjeronoj vatri dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Uvaljajte knedle u prepečene mrvice da se oblože sa svih strana.
Poslužite posipane sa malo šećera i mljevenog cimeta.

Nema komentara:

Objavi komentar