četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Muffini sa pečenim šljivama i lješnajcima


Malo komliciraniji muffini.
Ustavri krivo sam se izrazila, nisu kompliciraniji samo izrada traje nešto dulje jer treba ispeći sljive. 
U stvari su jednostavn kao i svaki drugi muffini.
I baš su fini.
Mogu i uz posljepodnevnu kavu i uz čaj ujutro za doručak.
Original recepta možete pronaći ovdje.


RECEPT:
Recept za ispis

Za šljive:

12 šljiva
1 žlica vanilin šećera

Za muffine:

150 g pirovog brašna
170 g brašna
100 g sitno mljevenih tostiranih lješnjaka
150 g šećera
2 1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1/4 žličice mljevenog kardamoma
2 jaja
60 g otopljenog maslaca
60 ml ulja
120 ml mlijeka
120 ml jogurta

Za posip:

2 žlice maslaca
2 žlice smešeg šećera
2 žlice sitno mljevenih tostiranih lješnjaka
2 žlice brašna

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Šljive očistite od koštica i prepolovite. Stavite ih u vatrostalnu posudu i posipajte vanilin šećerom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta dok ne puste sok i malo omekšaju. Grubo ih ispasirajte vilicom pa ih ostavite da se ohlade.
Smanjite temperaturu pećnice na 180 C.
Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.
U prikladnu posudu stavite jaja i šećere pa izradite pjenjačom. Umiješajte otopljeni maslac, ulje, mlijeko i jogurt. Dobro izmješajte.
U drugu posudu prosijte obje vrste brašna sa praškom za pecivo i soli. Umiješajte i mljevene lješnjake. Umiješajte u smjesu sa jajima. Na kraju umiješajte i ohlađene pečene šljive.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za muffine.
Za posip u posudu stavite šećer, mljevene lješnjake i brašno. Na kraju dodajte i maslac pa ga uztrljajte u dobivenu smjesu. Rasporedite po vrhu muffina.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Napravite teste čačkalicom kako bi provjerili da su muffini pečeni u sredini.

1 komentar: