četvrtak, 19. siječnja 2017.

Peciva sa limunom



Nastavljam sa istraživanjem kruharice Dough.
Ovoga puta peciva idealna za doručak, bila bi obična da nema tog dodatka limunove korice, koja čini ustvari veliku razliku. Daje im krasan okus koji paše pogotovo ako ih kao ja jedete sa domaćim pekmezom i bijelom kavom. 

RECEPT:
Recept za ispis

550 g brašna
2 žličice soli
350 g vode
7 g instant kvasca
naribana korica limuna

U prikladnu posudu prosijte brašno pomješano sa soli. Načinite udubinu pa u nju dodajte instant kvasac i naribanu limunovu koricu. Drvenom kuhačom miješajte dok se sastojci ne povežu u tijesto.
Istresite na radnu površinu pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. 
Lagano pobrašnite zdjelu u kojoj ste započeli mijesiti pa vratite tijesto u nju. Stavite na toplo i prekrite čistom kuhinjskom krpom. Dižite 1 sat.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Podijelite tijesto na komadiće željene veličine ( ja sam ih dobila 8 kom po otprilike 100 g svaki) pa ih oblikujte u duguljasta peciva.
Lim za pečenje obložite masnim papirom pa na njega rasporedite oblikovana peciva. Ponovno prekrite krpom dižite 1 sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuta peciva zarežite oštrim nožem pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Pecite 10 minuta. Nakon toga snizite temperaturu pećnice na 220 c pa nastavite peći pecivo još 10-15 minuta, ovisno o Vašoj pećnici, dok peciva ne dobiju lijepu boju.

Broj komentara: 9:

  1. U testa obično ne stavljam limunoivu koricu, ali sam sigurna da su ova odlična..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja, osim ako su buhtle.
      Ali stvarno nekako paše taj okus, poznati je a opet nismo navikli na njega baš u kruhu.

      Izbriši
  2. Kako su ti lijepi pecivići, Petra! :) To s parom je uvijek interesantno, daje finu koricu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav, nisam nikada pekla sa vodom,pa me interesuje da li se pleh sa vodom vadi iz rerne nakon 10 min,ili se zajedno sve pece? Inace,recepti su Vam odlicni! Pozdrav, Dusica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja najčešće ne vadim jer mi u principu sva voda ispari za tih 10 minuta. Ukoliko vidim da je ima puno i da neće ispariti onda izvadim pleh.

      Izbriši
  4. Nisam nikada ovako pekla ovako, isprobavam obavezno!
    Divna peciva, sigurno ti je kuca fino mirisala dok si ih pekla!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super mirišu, miris toplog kruha pomiješan sa mirisom limuna. Drugačije a divno miriše.

      Izbriši