ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Ajme, koliko nas je!-Batat


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Dvomjesečna domaćica bila je Gvozdena a tema je bio batat.
Još jedna namirnica koju  rijetko upotrebljavam doma. Nije da ga ne volim samo ga nekako nisma navikla koristiti.
Mada mi je jako sviđa njegova boja kada ga se oguli, bila je baš neka lijepa bljijedo narančasto roza.
Što ne znači nužno da će i vaš biti iste boje, negdje samo pročitala da postoji nekoliko vrsta batata različite boje. Ako se dobro sjećam od nježno žute pa sve do ljubičaste.
Morati ću malo poguglati pa da ga uvedem češće na jelovnik, više ga čak i nije problem pronaći na placu. Čak ga i kod mene na selu ima.
original recepta možete pronaći  na meni možda jednom od najdražih blogova, kod Davida Lebovitza. Ja sam recept prilagodila vlastitom ukusu pa moju inačicu možete pronaći u nastavku.


RECEPT:
Recept za ispis

Za kolač:

115 g nasjeckanih sušenih marelica
50 ml prošeka
75 ml vode
225 g brašna
1/2 žličice soli
1 žličica sode bikarbone
75 g omekšalog maslaca
200 g šećera
naribana korica 1 limuna
1 jaje
1 bjelanjak
240 g pirea od batata
125 g tostiranih, mljevenih oraha

Za glazuru:

200 g krem sira 
2-3 žlice šećera u prahu
1 žlica vanilin šećera

Za posip:

krupno sjeckani orasi

Pomiješajte vodu i prošek pa u to namočite nasjeckane marelice. Ostavite ih da se mariniraju  minimalno 30 minuta. 
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Ocijedite marelice od tekućine, ali tekućinu sačuvajte jer ćete je umiješati u kolač.
Pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom. Dodajte jaje i bjelanjak pa ponovno sve dobro izradite. Umiješajte i naribanu limunovu koricu.
Umiješajte pire od batata. Ja sam batat ogulila i narezala na manje kockice pa sam ga skuhala i ispasirala štapnim mikserom i ohladila ga.
Umiješajte i tekućinu preostalu od marelica.
Prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom.
Umiješajte u smjesu sa batatom.Na kraju umiješajte i mljevene orahe i marelice.
Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat. Napravite test čačkalicom kako bi provjerili jeli kolač pečen.
Ohladite.
Za glazuru pomiješate krem sir sa šećerom i vanilin šećerom.Premažite preko ohlađenog kolača. Posipajte orasima i narežite prije posluživanja.

Broj komentara: 5:

  1. Nisam fan batata ali mi se recept svidja, kolac bas lijepo izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi je drago da si se rešila napraviti nešto sa batatom. Ja ga imam i u bašti, ovaj narandžast a ima ga zaista raznih boja i veličina

    OdgovoriIzbriši