ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Kruh sa medom i lavandom



Dohvatila me neka hunjavica danas.
Uopće se ne prepoznajem, sva sam neka malaksala i usporena. Da ni ne spominjem da mi iz nosa curi kao iz pipe.
U nadi da ću sutra već biti bolje ostavljam Vas uz novi recept za kruh.
I dalje istražujem kuharicu Richarda Bertineta.
Nisam baš ljubitelj lavande u hrani mislim da joj je mjesto u sapunu ili ormaru.
Upravo iz toga razloga sam prepolovila količinu lavande koju sam umijesila u kruh.
Ukoliko Vam lavanda ne smeta i volite je u hrani slobodno povećajte količinu.

RECEPT:
Recept za ispis

315 g integralnog brašna
210 g brašna
7 g instant kvasca
2 žličice soli
375 g mlake vode
1/2  žličice suhih cvjetova lavande
2 žlice meda

U prikladnu posudu prosijte obje vrste brašna i sol. U sredini napravite rupu pa u nju stavite instant kvasac. Dodajte i med i cvjetove lavande. Na kraju ulite i vodu. Izmiješajte pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte dobiveno tijesto u kuglu.
Lagano pobrašnite posudu u kojoj ste mijesili tijesto pa vratite tijesto u nju i prekrite je kuhinjskom krpom. Stavite na toplo mjesto i ostavite da se diže 45 minuta.
Dignuto tijesto premjesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa ga vratite ponovno na dizanje na sljedećih 45 minuta.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Tijesto premjesite, oblikujte u štruca i stavite u pripremljeni kalup.
Stavite na toplo mjesto pa dižite 90 minuta.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh nekoliko puta zarežite oštrim nožem pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Odmah nakon što zatvorite vrata pećnice snizite temperaturu na 220 C pa pecite kruh 10 minuta.
Nakon 10 minuta smanjite temperaturu na 200 C pa pecite kruh još 30 minuta.
Ohladite prije posluživanja.

Broj komentara: 5:

  1. Iako imam lavandu u dvorištu, nije ni sluga, recimo, hvarskoj. Svejedno, mislim da može biti jako interesantna u kolačima, iako se slažem s tobom vezano uz sapun, aroma ulje ili ormar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemamo mi ovdje sunca kao na Hvaru! Nažalost!

      Izbriši
  2. Meni ovaj kruh divno izgleda, a lavandu volim i u sapunu i ormaru, ali i u hrani. Ovako u kruhu mislim da je jako zanimljiva, koliko ti se osjetila u ovoj količini koju si stavila ? I želim ti da se čim prije riješiš prehlade.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za dobre želje za oporavak.
      Onako, vrlo blago čak je i meni bilo podnošljivo.

      Izbriši
  3. Sve kaj ima veze sa lavandom, meni je zakon.
    Zato vjerujem da bi mi ovaj kruh bas legao!

    OdgovoriIzbriši