četvrtak, 8. rujna 2016.

Torta sa orasima i kupinama


Upravo ovih dana kod mame na vrtu berem zadnje kupine. Ukoliko imate gdje pokušajte se i vi ogrepsti da si ih još uberete.
Viđala sam ih i na placu a sjećam se da mi je gospođa kod koje inače kupujem voće rekla da ih zna imati skroz do početka 10 mjeseca.
Uglavnom ako imate mogućnosti svakako vam preporučam da dio kupina koje nećete pojesti same svakako upotrijebite u ovoj torti. Biskvit je odličan sočan i izdašan. Jedino mi je ovaj nadjev od šlaga bio možda malo preobičan, mislim da bi tu pasalo malo krem sira ili kiselog vrhnja.
Original recepta možete pronaći kod Nade.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvit:

400 g kupina
1 žlica škrobnog brašna
200 g maslaca
150 g šećera
4 jaja
1 žličica mljevenog cimeta
naribana korica 1 limuna
100 g brašna
2 žličice praška za pecivo
200 g mljevenih oraha

Za nadjev:

250 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer

Za posip i ukras:

šećer u prahu
nekoliko kupina
listići metvice

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Kupine operite i osušite. Posipajte ih škrobnim brašnom pa ih protresite kako bi se u potpunosti obložile njime. 
Mikserom pjenasto izradite maslac sa šećerom i jajima.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomješano sa praškom za pecivo i cimetom.
U pjenasto izrađenu smjesu maslaca dodajte naribanu limunovu koricu i mljevene orahe i izmješajte. Dodajte i prosijanu smjesu brašna pa sve ponovno izmješajte.
U pripremljeni kalup ulite polovicu biskvitne smjese. Po vrhu rasporedite kupine uvaljane u škrobno brašno. Na vrh rasporedite ostatak biskvitne smjese. Zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-minuta. Napravite test čačkalicom kako bi provjeri jel biskvit pečena.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit prerežite na dva lista.
Vrhnje za šlag i vanilin šećer mikserom izradite u čvrsti šlag. Ostavite malo šlaga za ukrašavanje. Preostalim šlagom premažite donji list biskvita. Poklopite drugim listom biskvita. Šlag koji ste ostavili za ukrašavanje ukrasno naštrcajte na vrh torte. Ukrasite kupinama i listićima metvice. Po želji pošećerite sredinu torte.
Prije posluživana dobro ohladite.

Broj komentara: 8:

  1. Kupine obožavam i kod mene bi završile u ustima, ali vredi probati i ovu tortu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Mljac, kako je dobra, rezervisem ovaj tanjiric.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako ih volim i to najviše bez ičega, baš kao i sve drugo voće. No, ovo je jako zanimljiva torta. Mislim da bi biskvit bio još bolji bez brašna, obično radim samo s orasima i jajima. Što se šlaga tiče, slažem se da sigurno ima boljih kombinacija. Šlag uopće ne volim. Sve u svemu, oslična torta za varijacije, a takvi recepti su mi najdraži.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja imam teoriju da prvo treba isprobati originalan recept a onda ga početi dorađivati i prilagođavati vlastitom ukusu.

      Izbriši