ponedjeljak, 20. lipnja 2016.

Domaći seljački kruh



Znam da sa dolaskom vrućina večini vas ne pada na pamet mijesiti kruh kod kuće. Ja ga nekako baš volim raditi po ljeti jer imam osjećaj da mi se nakako bolje i brže digne.
Ako se nekim slučajem odlučite zamijesiti nešto ovaj kruh ima moje tople preporuke.

RECEPT:
Recept za ispis

Za starter:

225 g brašna
1 žličica suhog kvasca
200 ml mlake vode

Za kruh:

500 g brašna
2 žličica suhog kvasca
2 žličice soli
75 ml jogurta
200 ml mlake vode

Prvo napravite starter. U prikladnoj posudi pomiješajte brašno, kvasac i vodu. Zatvorite posudu i stavite je u hladnjak preko noći.
Sljedećega dana u prikladnu posudu prosijte brašno pa ga pomješajte sa soli i kvascem.
U posudu sa starterom ulite vodu i jogurt pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu prelite preko brašna pa miješajte drvenom kuhačom dok se ne formira kugla. Istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, 10-ak minuta. Posudu u kojoj ste zamijesili tijesto lagano nauljite pa stavite tijesto u nju , prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže 90 minuta.
Plitki lim obložite papirom za pečenje. 
Dignuto tijesto premijesite i oblikujte po želji. Stavite ga na pripremljeni lim pa ponovno prekrite kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu još 1 sat. 
Zagrijte pećnicu na 230 C.
Na najgornju rešetku pećnice stavite prazan lim koji ćete zagrijavati zajedno sa pećnicom.
Dignuti kruh nekoliko puta zarežite oštrim nožem pa ga stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.
U prazan zagrijani lim ulite 200 ml vode pa brzo zatvorite vrata pećnice kako vodena para ne bi pobjegla van.
Nakon 20 minuta pečenja smanjite temperaturu pečnice na 220 C i nastavite peći kruh još 25 minuta.

Broj komentara: 6:

  1. Slazem se s tobom, i meni je tijesto podatnije kad ga se umijesi ljeti.
    Jeste da mi je vise vruce dok ga mijesim, ali brze i bolje naraste.
    A i hladna piva uz neko fino pecivo bolje pase... ☺

    OdgovoriIzbriši
  2. Potpuno si u pravu: dizana tijesta je čas posla raditi ljeti, a dugočasno kada je hladno. A dobar kruh je uvijek dobar, i zimi i ljeti!:))

    OdgovoriIzbriši