četvrtak, 21. travnja 2016.

FBI rukavice-Gaga u kujni

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za ožujak i travanj, a pod istragom je blog Gaga u kujni. 
Od čuda krasnih recepata ja sam odabrala slijedeće ;

HUMUS



Volim humus ali ovo je prvi puta da sam ga sama radila. Ne znam uopće što mi je tako dugo trebalo. Moj je malo zrnatiji nego original ali ja ga nekako više volim takvog, zrnatog.


RECEPT:
Recept za ispis

2 žlice sezama
1-2 žlice maslinovog ulja
sol
200 g skuhanog slanutka
režanj češnjaka
sol
maslinovo ulje
sok pola limuna 
sumak

Na suhoj tavici prepržite sezam tek toliko da promijeni boju i zamiriši. Ostavite ga da se malo ohladi pa ga stavite u mužar. Dodajte maslinovo ulje i malo soli. Tucite sezam u mužaru tako dugo dok ne dobijete smjesu željene glatkoće. Ja nisam dugo miješala ., željela sam malo grublju tahini pastu pa je to sve zajedno vrlo kratko trajalo.
U maultipraktik stavite kuhani slanutak pa mu dodajte češnjak, limunov sok, pastu od sezama malo maslinovog ulja i sol i sumak po ukusa. Izmiksajte. Ukoliko je smjesa jako gusta dodajte malo vode u kojoj se slanutak kuhao. 
Preselite humus u posudu za posluživanje, pokapajte maslinovim uljem i posipajte sumakom. Poslužite uz neki fini tostirani kruh.

RUM TORTA


Kultni i meni omiljeni kolač iz starinskih slastičarnica. Odličan i u ovoj domaćoj izvedbi.
U zagradi sam navela zbirne mjere koje će Vam biti potrebne za sva tri biskvita.

RECEPT:
Recept za ispis

Za biskvite:

ova količina sastojaka je za jedan biskvit a trebate napraviti 3 takva biskvita
3 jaja (9)
150 g šećera (450 g)
190 g brašna (570 g)
75 ml vode (225 ml)
60 ml ulja (180 ml)
1/2 praška za pecivo (1,5)
kakao

Za nadjev:

šareni biskvit
4 žlice pekmeza od marelice 
90 g maslaca 
4 žlice ruma
gusti sok od marelice
pekemez od marelice za premazivanje

Čokoladna glazura

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dublji lim dimenzija 20 x 30 cm obložite papirom za pečenje. 
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte šećer pa ih mikserom istucite u čvrsti snijeg. Umiješajte jedan po jedan žumanjak. Umiješajte i ulje i vodu. Brašno prosijte sa praškom za pecivo pa ga umiješajte u smjesu sa jajima. Izmiješajte da dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Smjesu izlite u pripremljeni lim i zagladite površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladiti.
Ponovite gore navedeni postupak još jednom kako bi dobili dva biskvita.
Za treći list biskvita u potpunosti slijedite gore navedeni postupak pa onda polovicu dobivene smjese nasumično rasporedite po pripremljenom limu. U drugu polovicu smjese umiješajte kakao pa rasporedite po svijetloj smjesi biskvita tako da dobijete mramorni uzorak.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Ohladiti.
Pečeni i ohlađeni šareni biskvit narežite na male kockice.
U prikladni lonac staviti pekmez, rum i maslac pa zagrijavati na umjerenoj vatri dok se maslac ne rastopi.
Narezani biskvit staviti u zdjelu pa ga preliti pripremljenom smjesom pekmeza i ruma. Izmješati. Ukoliko smjesa bude suha preliti je sa malo gustog soka, tako da dobijete sočnu ali ne premekanu smjesu.
Na dno limu u kojem ste pekli biskvite staviti jedan list biskvita, navlažiti ga gustim sokom pa ga premazati tankim slojem pekmeza od marelice. Na njega rasporediti nadjev od narezanog šarenog biskvita. Drugi list biskvita također navlažiti sokom i premazati pekmezom pa tom navlaženom i premazanom stranom položiti na nadjev. Kolač prekriti papirom za pečenje pa ga opteretiti nečim teškim i ostaviti tako preko noći. Ja za ovo koristim neotvorene tetrapake mlijeka.
Drugoga dana pripremiti čokoladnu glazuru pa je preliti preko ohlađenog kolača. Ostaviti da se glazura stisne pa rezati po želji.

MILERAM TORTA


Čula sam same pohvale za ovu tortu ali nikako da se prihvatim recepta i sama je probam napraviti. u ovom krugu FBI sam ustvari isprobala tri recepta koji su već neko vrijeme u folderu za isprobati ali nikako da dođem do njih.
Odlična torta, ukoliko ne znate da se nadjev radi sa mileramom ne bi ni prepoznali da to nije cheesecake. Nešto kao ekonomičnija varijanta tako popularne torte sa sirom. Jedina promjena koju sam ja napravila je ta da nisam koristila višnje nego domaći kompot od trešanja.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

250 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
100 g maslaca

Za nadjev:

500 ml mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
150 g šećera
800 g milerama
staklenka kompota od trešanja

Za preljev:

prozirni preljev za torte
sok od kompota od trešanja

Na radnu površinu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dodajte šećer i vanilin šećer, te maslac narezan na manje komadiće. Napravite udubinu u sredini pa u nju stavite jaje. Umijesite tijesto. Gotovo tijesto umotajte u rastezljivu foliju pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 170 C.
u prikladan lonac stavite 400 ml mlijeka i šećer pa kuhajte dok ne provrije. Preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte sa pudingom od vanilije. U vruće mlijeko ulite razmućeni puding od vanilije pa kuhajte,na umjerenoj vatri, dok se smjesa ne zgusne. U još vrući puding umiješajte mileram.
Ukoliko je potrebno trešnje očistite od koštica a sok od kompota sačuvajte kako bi u njemu skuhali preljev za vrh torte. 
Ohlađeno tijesto razvaljajte pa njime obložite pripremljeni kalup. Kremu od pudinga i milerama ulite na tijesto, zagladite površinu i po njoj rasporedite trešnje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 70 minuta.
Kada tortu izvadite iz pećnice nadjev će se tresti i djelovati će poprilično tekuće. Ne brinite hlađenjem će se nadjev stisnuti.
Tortu ohladite na sobnoj temperaturi pa je onda preko noći ostavite u hladnjaku. 
Sljedećeg dana sa sokom preostalim od kompota skuhajte preljev za tortu prema uputstvima na vrećici.
Ostavite da se preljev stisne pa poslužite.

ANZAC KEKSI


Ovo je treći recept koji već neko vrijeme čeka isprobavanje, ti čuveni Anzac keksi.
Željela sam ih napraviti sa komadićima čokolade ali mi s epri izradi tijesto činilo vrlo suho, pa sam se bojala da se ne keksi ne raspadnu prilikom pečenja pa sam odustala od čokolade.
Kasnije tipkajući recept ovdje za post shvatila sam da sam zaboravila u tijesto dodati vodu pa je tijesto zato bilo malo suše. Moram ponoviti recept, ovoga puta sa svim sastojcima.

RECEPT:
Recept za ispis

100 g zobenih pahuljica
100 g koksa
50 g integralnog brašna
50 g brašna
100 g smeđeg šećera
100 g maslaca
3 žlice javorovog sirupa
1/2 žličice sode bikarbone
2 žlice vruće vode

u prikladnoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, kokos i obje vrste brašna. U prikladnu posudu staviti maslac i javorov sirupa pa kuhati na umjerenoj vatri dok se maslac ne otopi. Kada se maslac otopi u smjesu dodati sodu bikarbonu i vruću vodu. Promiješati da se zapijeni. Tekućom smjesom preliti suhe sastojke u posudi. Izmješati. Pa ostaviti da se smjesa malo ohladi.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Dva plitka lima obložiti papirom za pečenje. Žlicom stavljati hrpice tijesta na lim pa ih malo pritisnuti stražnjom stranom žlice. Ostaviti mijesta između keksića jer će se pečenjem raširiti.
Peći 10-150 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Kada keksiće izvadite iz pećnice moraju biti još malo mekani, jer će se hlađenjem dodatno stvrdnuti.

Broj komentara: 7:

  1. Draga Petra,
    sasvim slučajno sam videla da si danas objavila post u okviru igrice u kojoj je istraživan moj blog. Drago mi je da si među mojim receptima pronašla ono što tebi odgovara i raduje me da si zadovoljna dobijenim rezultatom (sigurna sam da će i anzac keksići biti bez mane sledeći put). Sve što si izabrala odlično izgleda na slikama! Posebno me razveselilo što si odabrala da praviš Rum tortu, taj recept mi je posbno drag.. Puno ti hvala na ukazanom poverenju i odličnoj prezentaciji! Šaljem ti veliki pozdrav sa lepog, plavog Dunava ♥

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! I ja volim te rum kocke kako su s ekod nas zvale. I ja sam sigurna da će anzac keksi sljedeći puta biti bolji, samo da prestanem biti brzopleta i počenem čitati recepte kako treba.

      Izbriši
  2. Najvise mi je za oko zapela Rum torta koja me podsjetila na jednu tortu koju je prije otpr 25 god napravila moja mama, ali kako mene u ono doba nije zanimala niti kuhinja niti ista sto je u vezi sa njom ( a vidi me sad!), neznam o cemu se radilo.
    Znam samo da je bila u slojevima, rumasta i pekmezasta, socna - prefina!
    Zato moram isprobati Rum tortu da provjerim je li to to, ako jeste, postati ce top 10 mojih omiljenih torti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra, super si recepte i ti izabrala sa Gaginog bloga i divno si ih prezentirala...Na zdravlje:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Petra, još jednom veliko hvala! ♥
    http://gagasrce.blogspot.rs/2016/05/gaga-pod-lupom.html

    OdgovoriIzbriši
  5. Nisam mogao vjerovati kako sam dobio zajam od 20.000 eura u 24 sata... Sretan sam i ponovno financijski stabilan i hvala Bogu da ovakve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetuje svima koji trebaju posuditi kredit e-poštom (davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih. Svakako kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY....

    OdgovoriIzbriši