ponedjeljak, 11. travnja 2016.

Čokoladni rum kuglof



Moram Vam priznati da sam razvila novu opsesiju. Ne znam šta mi je ali sam u zadnje vrijeme u potpunosti poludjela za kuglofima. Ploča na Pinterestu mi je prepuna kuglofa koje želim isprobati.
Jedino što me muči je nedostatak maštovitih dizajna kalupa za kuglofe koji se mogu pronaći u našim trgovinama. Ukoliko itko od Vas ima info za neko mjesto gdje bi ih možda bilo za kupiti bila bih Vam zahvalna jer ako se počnem družiti sa on line trgovinama znam da ću pretjerati.
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

85 g kakaa
320 ml kave
120 ml ruma
240 g maslaca
200 g šećera
300 g brašna
1 1/4 žličica sode bikarbone
1/4 žličice soli
2 jaja
1 žlica arome vanilije

Za preljev:

100 g čokolade
100 ml vrhnja za šlag

Za posip:

kokos

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
U prikladnom loncu pomiješajte kavu, rum i kakao. Dodajte maslac pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se maslac ne rastopi. Maknite sa vatre pa umiješajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se smjesa ohladi 5 minuta.
U međuvremenu u prikladnu posudu prosijte brašno, sodu bikarbonu i sol.
U prohlađenu smjesu sa kavom i maslacem umiješajte jedno po jedno jaje  dobro mješajući između dodavanja. Dodajte i aromu vanilije. Umiješajte prosijanu smjesu brašna pa dobro izmješajte da dobijete glatku smjesu. Ulite u pripremljeni kalup.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.
Pečeni kuglof preokrenuite na rešetku pa ga ostavite da se ohladi.
Za glazuru čokoladu sitno nasjeckajte a vrhnje za šlag kuhajte dok ne provrije. Prelite vruće vrhnje preko nasjeckane čokolade i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelite glazurom kuglof pa ga posipajte kokosom za ukras.

Broj komentara: 7:

  1. Kojeg god oblika i okusa recept za kuglof bio, dobrodosao je, ali moram priznati da sam ih prije puno cesce pekla, vjerojatno je tome razlog da, uz tonu novih recepata koje zelim isprobati, jednostavno ne dodju na red.
    Kad sam u kupnji po nasim supermarketima obavezno bacim oko na police sa kalupima i modlama, ali vec dugo nisam vidjela nesto sto bi mi se dopalo na prvu, zapravo, sve je to slicno, a godinama koristim iste kalupe od kojih su neki zbilja stari.
    Znaju povremeno imati zgodne u Lidlu, zato prati njihove promotivne letke. Ak se zateknes u Italiji ( zapravo bilo gdje na zapadu), obavezno posjeti njihove robne kuce, znam da tamo na odjelima kuhinjskih potrepstina ima prekrasnih stvari, od lonaca od inoxa za kuhanje krema na pari preko kalupa najrazlicitijih oblika do najrazlicitijih sitnih stvarcica koje olaksavaju pripremu i dekoraciju torti i kolaca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za info! planiram ljetovanje u Italiji tako da sae samnom sigurmo vraća preko nekoliko lonaca i kalupa :)

      Izbriši
  2. Kombinacija sastojaka zbilja mami, svidja mi se ukus kafe i ruma kolacima, a mogu tek misliti kako dobro idu zajedno... fotka je divnaaa!:) p.s. idem da bacim pogled na tvoju Pinterest tablu.:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Kuglof, gugelhupf, bundtcake... redovito na mom web pretraživanju :) ni ja nisam kod nas vidjela posebne kuglof modle... pa ih sa zavišću gledam na stranim blogovima. U stranim online shopovima su mi preskupi. Lidl, kako reče Nives, a ponekad se nađe što i u Offertissimi.
    Bez obzira na kalup, ovaj tvoj fantastično izgleda. Čokolada, kokos, obilna mjera ruma... to se ne odbija :) naravno da ćemo ga peći! Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je istina malo su skupi ovi na online shopovima, još možda i kalupi sami nisu ali shipment stvarno zna biti skup.
      Pratiti ću Lidl. Hvala!

      Izbriši