utorak, 2. veljače 2016.

Cheesecake


Ja stvarno volim cheesecake.
Jesti.
Malo manje ga volim sama raditi.
Zašto?
Zato jer nakon preko nekoliko isprobanih recepata još nisam pronašla niti jedan kod kojeg bi se ova podloga od keksa lako odvajala od dna kalupa, uvijek mi ostane zalijepljena pa to onda ne izgleda lijepo.
Zato jer iz kalupa ponekad kapa masnoća a ja najčešće zaboravim omotati rub kalupa aluminijskom folijom pa onda zaprljam pećnicu. Koju sam najvjerojatnije dan prije oprala.(
E pa to je bilo sve do ovoga recepta. Bila sam pametna i omotala sam kalup u aluminijsku foliju a i ovaj keksasti sloj se lijepo odvaja od kalupa.
No konačno sam uspijela!!!


RECEPT:
Recept za ispis


Za podlogu:

170 g otopljenog maslaca
280g digestive keksa
2 žlice šećera

Za nadjev od sira:

1 kg ABC sira
200 g šećera
prstohvat soli
3 žlice brašna
2 žlice arome vanilije
naribana korica 1 limuna
4 jaja
250 ml kiselog vrhnja

Za premaz:

150 g kiselog vrhnja
1 žlica šećera
2 žlice limunovog soka

Zagrijte pećnicu na 160 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 30 cm. Za podlogu otopite maslac na laganoj vatri. Kekse sitno sameljite pa ih dodajte u otopljeni maslac. Dodajte i šećer pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu istresite u pripremljeni kalup pa je dobro utisnite. Ja to radim sa čašom ravnog dna.
Pripremljenu podlogu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta.
Ostavite podlogu da se ohladi dok pripremate nadjev.
Povisite temperaturu pećnice na 200 C.
Sir stavite u prikladnu posudu pa ga izradite mikserom dok ne postane kremast. Smanjite brzinu miksanja pa postepeno umiješajte šećer, prstohvat soli i brašno. Umiješajte još i aromu vanilije, naribanu koricu limuna i jedno po jedno jaje. Na kraju umiješajte i kiselo vrhnje. Dobro izmiješajte da dobijete jednoličnu i prozračnu smjesu. Ulite nadjev na podlogu od keksa pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite 10 minuta pa nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 110 C pa nastavite peći još 25 minuta.
Za premaz pomiješajte kiselo vrhnje, šećer i limunov sok. Dobivenu smjesu rasporedite po torti pa je vratite u ugašenu pećnicu na još 2 sata. Nakon dva sata tortu preselite u hladanjak i dobro je ohladite, nabolje preko noći.

4 komentara: