ponedjeljak, 22. veljače 2016.

Patin 15-Gibanica gužvara


Patin petnaesti je food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti gibanicu gužvaru.
Nije da strašno kasnim, samo tjedan dana :(Imala sam neku super truper triper kombinaciju sa posuđivanjem fotića prošlog vikenda. I sve sam ja super isplanirala, fotić ide na posudbu od nedjelje, ja u subotu napravim gibanicu i sliknem ju. Sva sreća pa imam dvije kartice i meni ostaje jedna sa fotkama gužvare, a druga ide na posudbu zajedno sa fotićem. Sve pet!
Ali nisam se sjetila da iz ruksaka treba izvaditi i čitač kartice da bi mogla te iste fotke i prebaciti na fotić. I zato kasnim ...
Čula sam ja za gibanicu gužvaru ali to se kod nas doma nije nikada radilo. Moram priznati da sam u ovom krugu i malo varala. Nisam sama pekla kore nego sam kupila gotove i kako sam potpuno neiskusna u rađenju gužvare pomogla sam se Majinim iscrpnim receptom.

RECEPT:
Recept za ispis

250 g kora od vučenog tijesta
40 g brašna
1 žličica soli
1/2 žličice sode bikarbone
100 g svježeg kravljeg sira
50 g kajmaka
400 ml kefira
2 jaja
50 ml ulja

Zagrijati pećnicu da se zagrije na 200 C.
U prikladnu posudu staviti brašno, sol, sodu bikarbonu i promiješati. Umiješati i sir i kajmak te kefir i sve dobro izmiješati. Umiješati jaja i ulje pa još jednom sve dobro izmiješati.
Kore narezati ili natrgati na manje komade. Razdvojiti iz pa ih malo po malo ubacivati u posudu da kefirom i između svakog dodavanja dobro izmiješati. Kada umiješate sve kore ostavite smjesu da odstoji 5 minuta.
Zatim je izlite u lim dimenzija 20 x 20 cm.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta, dok lijepo ne porumeni. Dok se gibanica peče pripremiti nešto na što ćete staviti rubove naopako okrenutog pleha. Ja sam upotrijebila kalupe za mini pite. 
Kada je gibanica pečena odmah je okrenuti naopako i rubove kalupa u kojem se pekla staviti na pripremljene kalupe za pite. Ostaviti je da se tako naopako ohladi.
Prije posluživanja narezati po želji.

Broj komentara: 6: