četvrtak, 1. listopada 2015.

Kiflice sa feta sirom


U zadnje vrijeme vrlo rijetko na poslu naručujem take out. Nekako se poklopilo da sam se uspjela organizirati i kuhati tako da uvijek ostane nešto od ručka ili večere što spremim u svoju posudicu pa nosim sa sobom na posao. Da vam budem iskrena i nekako se bolje i poletnije osjećam kada  pojedem nešto od doma sa žlicom nego nekakav loš sendvić.
Kako jako volim sve vrste kiflica i stalno sam u potrazi za novim receptom više čak ni odlazim u pekare. 
Prilikom isprobavanja novih recepata uvijek umijesim nešto više, za pola mjere više nego što je navedeno u receptu pa ih dio smrznem a dio odmah ispečem. Kada vidim da se ručak sav pojeo i da mi nije ostalo ništa ostalo za napuniti vadim zamrznute kiflice, odmrzavam ih i pečem da imam za gablec na poslu. Uz jogurt meni je to više nego dovoljan obrok.
Original recepta možete pronaći u izdanju Mezze časopisa za veljaču 2014.


RECEPT:
Recept za ispis

Za tijesto:

500 g brašna
1/2 vrećice instant kvasca
1 žličica šećera
50 ml mlijeka
250 ml jogurta
2 jaja
mazivi margarin (Margo, Rama)

Za nadjev:

250 g feta sira
malo mlijeka
češnjak

Za premaz i posip:

1 žumanjak
malo mlijeka
kim

Feta sir usitnite vilicom pa mu dodajte malo mlijeka tako da postane kremast. Sitno nasjeckajte češnjak pa ga umiješajte u sir. Dodajte češnjaka prema ukusu, netko voli više netko manje intenzivan okus.
Kvasac i šećer pomiješajte sa mlakim mlijekom, pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni. Papirom za pečenje obložite jedan veći lim.
U zdjeli u kojoj ćete mijesiti tijesto izmiješajte jaja i jogurt, tako da dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte polovinu prosijanog brašna, dobro izmiješajte pa dodajte i zapjenjeni kvasac. Miješajte dok se sve ne poveže. Dodajte i sol i ostatak prosijanog brašna. Izmiješajte kuhačom koliko ćete moći a zatim istresite tijesto na radnu površinu pa ga mijesite 10-ak minuta dok ne dobijete glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto podijelite na 8 jednakih komada pa svaki pojedinačni komadić oblikujte u kuglicu. Svaku kuglicu tijesta na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte u krug promjera 10 cm. Četiri takva razvaljana kruga složite jedan na drugi a između svakog namažite tanak sloj margarina. Ponovite postupak i sa druga četiri kruga. Tijesto od četiri spojene kuglice razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Dobiveni krug podijelite na osam trokuta. Na svaki dobiveni trokut stavite malo smjese od feta sira. Vrhove svakog trokuta premažite sa još malo margarina. Zamotajte kiflice pa ih slažite na pripremljeni lim. Dižite ih na toplom mjestu 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 250 C.
Razmutite žumanjak sa malo mlijeka pa dobivenom smjesom premažite dignute kiflice. Posipajte ih kimom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Poslužite tople.

2 komentara: