četvrtak, 22. listopada 2015.

Ajme koliko nas je! Dunje


Ajme, koliko nas je! je prva igra nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Igra je započela u kolovozu 2008 na inicijativu food blogerice Snježane. Nakon drugog kruga igre u kojoj je sudjelovalo čak 12 sudionika, reakcijom osnivačice igra je dobila ime.
Tema u listopadu je dunja a ovomjesečna domaćica je Kristina.
Dunja baš i nije najčešća namirnica kod nas doma. Nikada nije ni bila, čak ni na ormaru za miris.
Za ovaj krug Ajme odlučila sam napraviti pekmez od dunje. Vidjela sam recept u Mezze časopisu iz 11 mjeseca 2012 i od onda mi je stalno negdje u mislima kao nešto što bih željela probati. Pa evo baš mi je dobrodošla ovomjesečne tema da to i napravim. 
Jako sam zadovoljna okusom pekmeza, kiselkasti je baš kao što ja volim i miriši zaista zamamno.

RECEPT:
Recept za ispis

1 1/2 kg očišćenih dunja
350 ml jabučnog cidera
2 žlice jabučnog octa
1 žličica mljevenog cimeta
250 g šećera

Zagrijte pećnicu na 170 C. 
Dunje operite,. ogulite i očistite te ih narežite na koštice. 
Narezane dunje stavite u veći lonac i prelite ih jabučnim ciderom. Poklopite ih i kuhajte na umjerenoj vatri da se krčkaju 30 do 40 minuta ili dok ne omekšaju. Povremeno promiješajte. U omekšale dunje umiješajte jabučni ocat i šećer pa sve dobro izmiješajte.
Smjesu dunja prebacite u dublji lim za pečenje pa sve stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite pekmez otprilike 2 sata uz povremeno miješanje. Ja sam uz miješanje i dunje malo propasirala gnječilicom za krumpir. Pekmez se treba karemelizirati , postati vrlo gust i tamno narančast. 
Vrući pekmez ulite u sterilizirane bočice.



2 komentara:

  1. Nisam videla jos ovakav recept za pekmez, zvuci bas kao dobra kombinacija - promakao mi je u casopisu. Ja jako volim dunje, al ovde budu cudnog oblika i ne mirisu kao nase, mama kaze da su to dunjci , a ne dunje, nesto kao muska verzija, nikad cula:)

    OdgovoriIzbriši