ponedjeljak, 19. listopada 2015.

FBI rukavice- Ave Dulcis

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za rujan i listopad, a pod istragom je blog Ave Dulcis. 
Od čuda krasnih recepata ja sam odabrala slijedeće ;

Cupcakes sa čokoladom i šumskim voćem



Odlični cupcakesi, stvarno dobitna kombinacija, čokolada i šumsko voće. Malo sam promijenila recept, muffine sam punila gotovim domaćim pekmezom od kupine koji sam lagano zagrijala. Sljedeći puta ću svakako napraviti veću količinu čokoladne kreme, nekako mi je bilo "na knap".
Kako bi iskoristila sredinu koja se mora izvaditi iz svakog muffina, te sam ostatke stavila u čašu i dodala sam im još i pekmez od kupine i čokoladnu kremu tako da je ovo što se vidi na pozadini fotografije.

Recept:
Recept za ispis

Za muffine:

200 g šećera
90 g brašna
50 g kakaa
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 jaje
115 ml mlijeka
55 ml ulja
žlica arome vanilije
115 ml vruće vode

Za punjenje muffina:

pekmez od kupine

Čokoladna krema:

150 g čokolade sa visokim udjelom kakaa
180 ml vrhnja za šlag

Za ukras:

maline

Zagrijati pećnicu na 180 C. Kalup za muffine obložiti papirnatim košaricama.
U većoj posudi pomiješati sve suhe sastojke za muffine pa dodati jaje, ulje i mlijeko. Dobro izmiješati pa dodati kipuću vodu. Pripremljeni kalup za muffine puniti dobivenom smjesom do 2/3 visine košarice. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Ohladiti.
Za čokoladnu kremu vrhnje zagrijati pa u njega umiješati čokoladu nasjeckanu na komadiće pa miješati dok se  potpunosti ne otopi. Ostaviti da se krema ohladi i stisne.
Ohlađenu kremu izmiksti pa je staviti u slastičarsku vrećicu sa ukrasnim nastavkom.
Zagrijati pekmez od kupine tako da bude tekući.
Svakom ohlađenom muffinu žličicom izdubiti sredinu pa je napuniti toplim pekmezom od kupine. Na vrh svakog muffina naštrcati čokoladnu kremu pa ih ukrasiti malinama.

Jednostavna čokoladna torta


Idealna za kada Vam se u nedjelju popodne jede nešto slatko ali vam se baš i ne prtlja po kuhinji.

Recept:
Recept za ispis

180 g tamne čokolade
140 g maslaca
7 jaja
prstohvat soli
naribana korica naranče
sladoled od vanilije za posluživanje

Zagrijte pećnicu na 150 C. 
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte.
Čokoladu rastopite na pari pa dodajte nasjeckani maslac. Smjesu dobro izmiješajti, tako da se maslac rastopi. Prohladiti. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.U malo ohlađenu smjesu čokolade i maslaca umiješajte žumanjke pa na kraju i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu izlite u pripremljeni kalup. poravnajte površinu pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta. Na dno pećnice stavite manju posudu sa vodom koje će isparavati tijekom pečenja.
Kolač poslužite mlaki uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Keksići sa kokosom i karamelom


Odlična kombinacija sastojaka, jako mi se dopala. Naravno da su keksići najbolji dok su još mlaki a vi zagrizete u njih pa vam onda čokolada iz sredine koja je još tekuća curi po bradi, ma mljac. Fini su i hladni, model sa fotke je u nekoliko navrata tražio repete. 
Ja sam odabrala napraviti malo jednostaviniju varijanutu keksića, bez glazure na vrhu i bez umakanja u kokos. Ovu su bili putni keksi pa mi se činilo nekako zgodnije a ionako su dovoljno ukusni i bez tog završnog detalja.

Recept:
Recept za ispis


Za karamel umak:

50 g šećera
1,5 žlice vode
1,5 žlice maslaca
90 ml vrhnja za šlag

Za keksiće:

50 g kokosa
300 g brašna
1 žličica sode bikarbone
75 g smeđeg šećera
75 g šećera
karamel umak
1 jaje
2 žice arome vanilije
35 kockica čokolade ( ja sam dobila 35 keksića, po jedna za svaki)

Za umak od karamelu u posudu staviti šećer i vodu pa kuhati na vatri dok se šećer ne otopi. Kada smjesa počne po malo dobivati boju dodajte maslac i vrhnje za šlag. Smanjite vatru pa kuhajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Za keksiće prvo kokosovo brašno kratko prepržiti na suhoj tavici.
Ohlađeno poprženo kokosovo brašno staviti u blender pa mu dodati brašno, sol i sodu bikarbonu. Kratko izmiksati da se sastojci promiješaju. U drugu posudu staviti umak od karamel, šećer i smeđi šećer pa miksati dok se sve ne poveže pa onda umiješati jaje i aromu vanilije. Dodati i suhe sastojke pa umijesiti tijesto. Tijesto omotati rastezljiviom folijom pa ga staviti u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Dva lima obložiti papirom za pečenje.
Od ohlađenog tijesta oblikovati kuglice pa u sredinu svake utisnuti kockicu čokolade. Slagati gotove keksiće na pripremljeni lim. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta.

Muffini za doručak


Recept uz ove muffine sam odlučila napraviti u obliku kruha. Dakle samo da znate da smjesa za dvanaest muffina ne stane u duguljasti lim za kruh, bez obzira što se čini da hoće. Ok smjesa u sirovom stanju stane ali kada se počne peći kolač naravno raste,  što bi svaka kuharica trebala znati. Ali ne i ja , očito.
Uglavnom gurnem ja taj pretrpani kalup u pećnicu i krenem prati suđe a odjednom suklja dim iz pećnice. Kolač curi iz kalupa i peče se na dnu pećnice. Ubacila sam ga u dublji pleh, obrisala prepečeni biskvit sa dna pećnice i ispekla do kraja. E onda sam još i pećnicu oribala.
Ne dajte se smesti sa ovim mojim monologom kruh je odličan i čak ću ga i ja ponovno raditi. Jedini ću sljedeći puta odvojiti dio smjese ili ga ispeći baš u obliku muffina kao što je i trebalo.
Jedini moj dodatak originalnom receptu je naribani svježi đumbir, to mi je odlična kombinacija, kruške i đumbir.

RECEPT:
Recept za ispis

2 zrele kruške
85 g maslaca
125 g smeđeg šećera
240 ml mlačenice
žlica arome vanilije
2 jaja
75 g zobenih pahuljica
125 g brašna
75 g integralnog brašna
3/4 žlice sode bikarbone
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
120 g tostiranih, krupno sjeckanih lješnjaka
85 g nasjeckane čokolade
malo naribanog svježeg đumbira

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti lim za pečenje.
Kruške operite i naribajte. 
U prikladnu posudu prosijte brašno, integralno brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Umiješajte i zobene pahuljice.
U drugoj posudi pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom. Umiješajte jaja, mlačenicu, sol, naribani đumbir i aromu vanilije.
U smjesu mokrih sastojaka umiješajte suhe, pa sve dobro izmješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte i naribane kruške, nasjeckanu čokoladu i nasjeckane lješnjake. Ostavite malo lješnjaka za posip po vrhu kolača. Izmiješajte.
Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni lim, zagladite površinu i posipajte sa ostatkom lješnjaka.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.

Broj komentara: 7:

  1. Svaka čast Petra, odabrala si super recepte kod Tamare i tako lijepo ih pripremila i prezentirala, meni sve super izgleda, a za malu nezgodu sa kruhom koji curi iz kalupa i nije tako važno, za utjehu i meni se to uredno dogodi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! To je cijela draž kuhanja te male kuhinjske katastrofe:)

      Izbriši
  2. Kol'ko dobro izgledaju oni mafini s početka...

    A kod ovog poslednjeg recepta, nasmejah se, pošto se i meni dogodila skoro identična stvar, a ja sam pravila baš u mafin kalupu - neki su prerasli kalup i počeli da kaplju. Definitivno je mera za više od 12 komada...

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš si puno toga isprobala, a one cupcakese s početka ću sanjati :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti na isprobavanju, imala si pravu avanturu s muffinima

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala ti na isprobavanju, imala si pravu avanturu s muffinima

    OdgovoriIzbriši
  6. He, he, totalno smo isto obradili keksiće. Slika s početka je fenomenalna i tako ukusno djeluju muffini.

    OdgovoriIzbriši