ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

Daring bakers-Yafawi Steeha


Ovomjesečni izazov Daring Bakersa bilo je pripremiti Yafawi Steeha o domaćica je bila Manal Obieda sa bloga Manal s Bites.
Yafawi Steeha je autentično Palestinsko jelo koje potječe iz grada Jaffe. Može biti slano ili slatko. Ukoliko se radi o slanoj verziji najčešće se poslužuje kao prilog uz zdjelu juhe ili salatu.
Mene ova slatka verzija podsjeća na baklavu, ustvari to i je neki tip deserta koji mi poznajemo kao baklavu, jedinio što je malo žilavije pretpostavljam zbog načina preklapanja tijesta.

RECEPT:

Za tijesto:

420 g brašna
1 žličica soli
1 žlica šećera
3 žlice ulja
250 ml tople vode 
Otopljeni maslac za premazivanje tijesta

Za nadjev:

150 g krupno nasjeckanjih oraha
1 žličica cimeta
1 žlica šećera u prahu
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića 
1 žlica ruma

Za sirup:

250 g šećera
375 ml vode
sok jednog limuna

Za ukras:

polovice oraha

Prvo skuhajte sirup kojim ćete preliti pečeni kolač. Pomiješajte šećer i vodu pa kuhajte dok ne provrije. Smanjite vatru pa kuhajte još par minuta kako bi se šećer otopio u potpunosti. Umiješajte limunov sok. Ohladite.
U prikladnoj posudi pomiješajte brašno,sol, šećer i ulje i pomiješajte. Dodajte vodu u tankom mlazu  pa miješajte dok ne donijete mekano i lagano ljepljivo tijesto.
Izvadite tijesto iz posude pa ga nastavite mijesiti na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi 10-ak minuta dok ne dobijete glatko, svilenkasto tijesto.
Dobiveno tijesto podijelite na kuglice otprilike veličine golf loptice. Ja sam ih dobila 16. Dobro namastite svaku kuglicu tijesta pa ih složite u namašćeni lim, prekrite čistom kuhinjskom krpom pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
Za nadjev pomiješajte sve navedene sastojke; orahe, šećer u prahu cimet, muškatni oraščić i rum. 
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Namastite radnu površinu pa uzmite kuglicu tijesta i prstima je nježno razvucite najtanje što možete.Preklopite krajeve tijesta prema sredini. Po tijestu rasporedite žlicu pripremljenog nadjeva pa urolajte poput rolade. Dobivenu roladu sada još urolajte poput pužića. Ponavljajte dok ne potrošite svo tijesto i sav nadjev. Složite pužiće u namašćen dublji lim. U sredinu svakog utisnite za ukras polovice oraha. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju. Još vruće prelite sa hladnim šećernim sirupom. Ostavite da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi kako bi upio što više sirupa.



1 komentar:

  1. Baš sam želela ovaj put učestvovati. Čak sam i kupila sir za slanu verziju, ali su me onda vrućine pokolebale. I ova baklava verzija je super!

    OdgovoriIzbriši