ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Mramorni bučin kruh



Iza mene je popilično živahan vikend, prepun događaja. Za početak obitelj je pojačana za novog člana kojeg željno isčekujemo da nam dođe doma iz bolnice.
A druga stvar je da priznajem da sam popustila pred kolektivnim histerijom i dala se nagovoriti da odem u kino pogledati 50 nijansi sive. Film mi je totalno razočaranje, pretpostavljam zato što sam pročitala knjigu. Čudesna stvar je ta naš mozak, kako si zamisli pročitano. Ja i osoba koja je snimila film očito ne zamišljamo stvari na isti način.
Uglavnom u cijelom tom jurećem vikendu trebalo je pripremiti i nešto za doručak tako da sam u nedjelju prije kina na brzinu smućkala ovaj kruh. Recept je brzinski ako imate u zamrzivaču pire od buče koji mi je preostao od prije nekih mjesec dana kada sam radila juhu od buče. U suprotnom će cijela priprema trajati malo duže zbog pripreme pirea.
Pire možete napraviti tako da buču ili skuhate ili ispečete. Ja je više volim pečenu jer mi je kuhana malo prevodenasta. Za pečeni pire od buče, buču jednostavno narežite na veće komade zajedno sa korom pa je pecite u pećnici zagrijanoj na 180 C dok ne omekša. Ostavite je da se malo ohladi, pa odvojite koru a meso buče vilicom ispasirajte u pire. Original recepta možete pronaći ovdje, ja sam smanjila količinu šećera i prilagodila začine svom ukusu. Miris koji se širi iz pećnice je nenamašan i pomaže smanjiti razočaranje filmom kada dođete doma iz kina.

RECEPT:
Recept za ispis



200 g brašna
75 g šećera
240 g pirea od buče
115 g omekšalog maslaca
2 jaja
3 žličice mješavine začina za speculaas
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
150 g nutelle
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh. 
U većoj zdjeli pomiješajte sve sastojke osim nutelle. Dobro izmiješajte tako da dobijete jednoličnu smjesu. U mikrovalnoj kratko zagrijte nutellu, tako da bude lagano tekuća.
Stavite trećinu pripremljenog tijesta u kalup, pa po njemu rasporedite pola nutelle. Nježno pomiješajte štapićem za ražnjiće da dobijete mramorni izgled kolača. Stavite drugu trećinu smjese biskvita pa na njega preostalu nutellu pa ponovite postupak sa štapićem za ražnjiće. Na vrh stavite preostalu smjesu biskvita i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.

4 komentara:

  1. Pravi si majstor za " specijalne hlebove". Super ideja sa nutelom u sredini. Cestitam na prinovi, a sto se filma tice, nisam do sada naisla ni na jedan baziran na knizi a da ju je prevazisao:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, hvala. Slažem se s tobom rijetko kada ako ikada je film bolji od knjige.

      Izbriši
  2. Čitala sam knjigu i čula dosta loših kritika na film pa sam odlučila da ga neću otići pogledati. Najveća zamjerka je da među glavnim glumcima nema kemije, a cijela je radnja bazirana zapravo na tome, tako da ...
    Nutella mi je baš iznenađenje u ovom kruhu, nisam očekivala da će ona biti glavni "mramorni" sastojak, sigurno je kruh prava delikatesa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma i ja sam čula loše kritike o filmu ali dala sam se nagovoriti.
      Hvala!

      Izbriši