četvrtak, 5. veljače 2015.

Kolač od jabuka sa bezeom


Ovo je loše vrijeme za voće, nije da baš ima neki veliki izbor. Klementine, naranče, šipak i jabuke. Nekako nemam običaj kupovati jabuke obzirom da imamo jabuke iz vlastitog voćnjaka. Jedini problem je što su sada već pomalo smežurane i nekako mojim ukućanima idu teže niz grlo.Žao mi ih je baciti tako da stalno pokušavam pronaći nove načine za potrošiti ih jer najčešće završe u crumble-u ili ovakvoj štrudli.
Tražeći nešto novo za potrošiti jabuke, pronašla sam ovaj recept. Jako mi je zgodan jer nekako u zamrzivaču uvijek imam i višak bjelanjaka pa ovom pitom ubijete dvije muhe jednim udarcem. Potrošite i jabuke i bjelanjke.
Minimalno sam promijenila recept, jabuke nisam gulila niti ih pasirala i malo sam smanjila količinu šećera.

RECEPT:
Recept za ispis

 Za prhko tijesto:

300 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica hladne vode

Za nadjev:

10 jabuka
srž mahune vanilije
1 žličica mljevenog cimeta
50  g šećera 
sok 1 limuna
8 bjelanjaka
150 g šećera
4 žlice krušnih mrvica

Za posip:

100 g brašna
70 g maslaca
70 g šećera
šećer u prahu za posip

Na radnu površinu prosijte brašno pa mu dodajte maslac, šećer, sol, jaje i vodu pa umijesite tijesto. Umotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30-ak minuta.
Jabuke operite i naribajte. Stavite ih u prikladni lonac pa ih začinite srži mahune vanilije i mljevenim cimetom. Dodajte i 50 g šećera. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta ili dok ne ispari sok koji su jabuke pustile.
Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 40 cm.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg sa preostalih 150 g šećera.
Prhko tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga izvaljajte na dimenziju lima. Posipajte ga krušnim mrvicama pa preko njih premažite pripremljene jabuke. Na jabuke stavite i pripremljeni snijeg od bjelanjaka. Zagladite površinu kolača pa ga pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta.
U međuvremenu od brašna, maslaca i šećera umijesite prhke mrvice koje nakon 20 minuta pečenja kolača rasporedite po vrhu. Vratite kolač u pećnicu na još 30 minuta. Ohladite.
Prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i narežite po želji.

Broj komentara: 7:

  1. Ne samo sto izgleda super, vec je i prktican recept za takva "skupljanja " po frizideru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, baš tako jako je praktičan za čišćenje hladnjaka.

      Izbriši
  2. Nekako mi je spontano postao "hobi" isprobavati recepte za razne pite s jabukama. Kad budeš imala jabuke koje se lijepo režu na kriške, probaj Rudijevu pitu s jabukama i mascarponeom, fantastičan spoj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrstan kolač, volim jabuke i svježe i u kolačima tako da će svakako i ovaj doći na red za isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši