ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Patin 15- Ačak pita


Patin petnaesti je nova food blogerska igrica koju je osmislila Mimi sa bloga Mimi s kingdom. 
Svakog mjeseca pripremamo jedan recept, onaj koji je na prethodnom glasanju dobio najviše glasova, a recepti su iz Velikog narodnog kuvara autorice Spasenije Pate Marković.
Ovoga mjeseca zadatak je bilo napraviti ačak pitu.
Iskreno prvi puta sam čula za ovu pitu ali njen sastavni dio su katmer kore za koje me uvijek zanimalo što su ali ih nikada nisam pokušala umijesiti. Možda sa svim ovim preklapanjima djeluju malo zastrašujuće ali u stvari su vrlo jednostavne.
Sve u svemu dobiti ćete jednu korektnu pitu, idealnu za laganu večeru ili možda kao obrok za ponijeti na posao, kao što sam ja. Jedini sam malo razočarana količinom nadjeva, nekako mi ga je bilo malo, tako da ću mu slijedećeg puta definitivno povećati količinu.

RECEPT 
Recept za ispis


Za tijesto:

500 g brašno
žličica soli
mlake vode po potrebi
maslinovo ulje za premazivanje

Za nadjev:

1 luk
500 g kiselog mlijeka
4 jaja
sol
papar
kopar
maslinovo ulje
voda

Prosijati  na radnu površinu brašno sa soli pa po potrebi dodavati mlaku vodu dok se ne dobije glatko, mekano tijesto. Radnu površinu posipati sa malo brašna pa tijesto razvaljati u krug na pola centimetra debljine. Narezati koru nožem u krug, tako da je cijela kora narezana do sredine na jednake listove, a sama sredina ostane nenarezana. Cijelu koru premazati maslinovim uljem. Svaki zarezani dio kore preklopiti na sredinu koru i ponovno razvaljati. Svaku tako razvaljanu koru premazati maslinovim uljem pa ponavljati postupak dok se ne preklope svi narezani dijelovi. Takvu koru razvaljati na veličinu kalupa , ali tako da je kora sa svih strana 10-ak centimetara veća sa svih strana kako bi je mogli preklopiti.
Namastiti kalup pa u njega smjestiti pripremljenu koru.
Zagrijati pećnicu na 220 C.
Za nadjev u tavici zagrijati maslinovo ulje pa na njemu popržiti sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Maknuti luka sa vatre pa umiješati kiselo vrhnje i jaja. Dobro izmiješati pa začiniti sa soli, paprom i koprom prema okusu. 
Preliti nadjev preko tijesta u kalupu.Krajeve tijesta koji vise preko ruba kalupa nagužvano presavijati prema sredini.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.

Broj komentara: 8:

  1. Baš mi je drago da si stavila veću fotku. Nama se pita dopala, ali Maja ju je pravila u manjem plehu. Bilo je dosta fila...

    OdgovoriIzbriši
  2. Korice su najbolja stvar u ovoj piti, njih smo prve poruckali, vidim da je tvoja pita isto odlicno uspela i drago mi je sto mi je sto si nam se pridruzila u ovom krugu.:)

    OdgovoriIzbriši