ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

Opet Speculaas


Nastavljamo potragu za najboljim speculaas keksom.
Ovo je pokušaj broj dva. Ovi su okusom bolji nego prethodni. Keks je malo žilaviji ovi prethodni su bili puno hrskaviji. Boja me još uvijek mući, još uvijek su presvjetli. Možda da sam upotrijebila crno brašno, nisam se toga naravno sjetila dok sam mijesila kekse, nego tek sada.
Mislim išla sam tako daleko da sam u dućanu tražila tamniji šećer, i vršila selekciju između pet paketa koji su ušli u uži izbor. Mislim da se teta u dućanu još uvijek čudi.
Tražim dalje savršen keks.
Recept sam posudila od Ane.

RECEPT:

360 g brašna
2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica mljevenog đumbira
1/2 žličice mljevenog klinčića
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/4 žličice bijelog papra
170 g maslaca 
110 g tamnog muscovado šećera
80 ml mlijeka

U prosijano brašno dodati sol, sodu bikarbonu i začine. Maslac sobne temperature pijenasto istući mikserom, postepeno dodavajući šećer. U maslac dodati 1/3 mješavine brašna i začina i mlijeko. Dobivenu smjesu dobro izmiješati , pa dodati ostatak brašna i umijesiti tijesto. Tijesto omotati prozirnom rastezljivom folijom pa ga staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. 
Drugoga dana tijesto izvaditi iz hladnjaka 45 minuta prije pripreme keksića. Pripremiti 2 velika lima pa ih obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 180 C. Omekšalo tijesto podijeliti na dva dijela. Uzeti jedan dio pa ga razvaljati vrlo tanko na pobrašnjenoj podlozi. Izrezivati željene oblike pa ih slagati na pripremljene limove. 
Keksiće peći 10-15 minuta, čim krajevi počnu dobivati boju možete ih vaditi iz pećnice jer će hlađenjem još dodatno očvrsnuti.

Broj komentara: 10:

  1. Prtopustila sam da vidim verziju jedan, (moram da bacim oko) ova izgleda super, a tek oklagija! Pravila sam skoro verziju koju sam nasla u jednoj staroj knizi, bice zanimljivo uporediti recepte:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, jedva čekam tvoj recept. Oklagiju mi je mama donijela sa obrtničkog sajma u Grazu, prekrasna mi je.

      Izbriši
  2. Isprobala sam taj Anin recept i bili su mi baš svijetli isto nikako da potrefim boju :D Ali za razliku od tebe, brzo sam odustala. Sretno u daljnjoj potrazi za savršenim speculaasima

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam tvrdoglava, pa ne odustajem tako lako. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pih, zao mi sto nisu ispunili tvoja ocekivanja :( Meni budu hrskavi, mozda je fora da ih malo vise rastanjis. Znas u cemu je isto fora, da secer bude sto sitniji. Kada radim sa krupnijim secerom, nije to ta tekstura testa. U svakom slucaju, hvala na isprobavanju, a oklagijica je divna :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može biti da su moji predebeli. Joj daj zamisli da sam u dučanu pored uspoređivanja boje još mjerila i krupnoću zrna šećera. Valjam se od smijeha, vjerojatno bi dobila doživotni izgon iz dučana. Možda bi ga trebalo malo izmljeti, nije loša ideja, pamtim za sljedeći puta.

      Izbriši
  5. Meni se svidjaju obe verzije, ne smeta mi uopste boja kod keksica, vec sto tako brzo nestaju iz kutije, hihihi.... necemo se buniti ako isprobas jos neki receptic (a verujem ni ukucani:)).

    OdgovoriIzbriši
  6. Keksići su odlični. A informacija da je oklagija kupljena u Gracu me je oduševila. Već par godina pokušavam da je nabavim. Da li znate, bar orijentaciono, kada se održava taj sajam i gde u Gracu?

    OdgovoriIzbriši