ponedjeljak, 22. prosinca 2014.

FBI rukavice- What s for dessert?


Prvo bih Vam svima htjela zaželjeti sretan Božić. Nadam se da su Vam svima kuhinje prašnjave i mirišljave. Želim vam da vam svi kolačići uspiju i da stignete napraviti sve što ste planirali. Ako i ne bude tako onda samo uživajte u društvu najmilijih i opustite se, biti će još prilika za napraviti ono što možda niste stigli ili nije uspjelo.
A u nastavku moj osvrt na posljednji ovogodišnji krug FBI rukavica.

FBI rukavice su dvomjesečna igra namijenjena vlasnicima food blogova sa područja bivše Jugoslavije. Igru je osmislila i pokrenula food blogerica Mamajac. Ideja igre ja da blogeri glasanjem sami odaberu blog koji žele istražiti, zatim odaberu recept ili više njih koje žele isprobati sa bloga koji je pobijedio u glasanju a zatim u postu objave osvrt na isprobano.
U tijeku je igra za studeni i prosinac, a pod istragom je blog What s for dessert.
Kod Tamare ima krasnih recepata a ja sam ,očito, kao što ćete i sami moći vidjeti bila u nekom čokoladnom ludilu kad sam birala recepte.

 MOUSSE TORTA BEZ PEČENJA 




Recept za ispis

200 g digestive keksa
90 g rastopljenog maslaca
200 g tamne čokolade
150 g čokolade za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag

Kekse razlomite na manje komadiće pa ih multipraktikom usitnite u fine mrvice. Rastopljeni maslac umiješajte u usitnjene kekse. Na tanjur za posluživanje stavite obruč kalupa za torte . Mješavinu keksa i maslaca i keksa stavite na tanjur pa je utisnite. Stavite u hladnjak pa pripremite kremu.
Tamnu i čokoladu za kuhanje narežite na manje komadiće. 200 ml vrhnja za šlag zagrijte do vrenja pa prelite preko narezane čokolade. Mješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite da sve malo ohladi.
Preostalih 300 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag. Umiješajte i čokoladu u smjesu pa se dobro izradite da dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu rasporedite na podlogu od keksa. Stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Prije posluživanja odstranite obruč kalupa za torte i ukrasite po želji.

NUTELLA TORTA



Recept za ispis

Biskvit:

6 jaja
prstohvat soli
125 g maslaca
400 g nutelle
100 g mljevenih tostiranih lješnjaka
100 g rastopljene tamne čokolade
1 žličica arome vanilije

Krema:

150 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće 
200 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 180 C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.  Bjelanjke sa solju istucite u čvrsti snijeg. Pjenasto izmiksajte maslac sa nutellom. Dodajte jedan po jedan žumanjak i otopljenu čokoladu pa dobro izmiješajte. Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu stavite u pripremljeni kalup za tortu i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta.
Ohladite.
Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja pa prelite preko nasjeckanih komadića čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne počne zgušnjavati. Prelite preko ohlađenog biskvita. Tortu dobro ohladite prije posluživanja.

TORTA SA ČOKOLADOM I JABUKAMA 



 Recept za ispis

200 g brašna
50 g kakaa
3/4 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
125 g omekšalog maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
300 g ribanih jabuka
90 nasjeckane čokolade
50 g nasjeckanih oraha

Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Prosijte brašno sa kakaom, sodom bikarbonom i soli. U drugoj posudi miksajte maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje. Pjenjačom umiješajte prosijanu smjesu brašna pa umiješajte i jabuke. Smjesu stavite u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pomiješajte orahe i čokoladu pa ravnomjerno rasporedite po vrhu kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 minuta.


KOLAČ SA BANANAMA I JABUKAMA 



Recept za ispis
 
2 jaja
50 g maslaca
50 ml ulja
150 g grčkog jogurta
100 g šećera
280 g brašna
1 1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice cimeta
2 zrele banane
1 jabuke

Otopite maslac na laganoj vatri. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, šećer i vanilija šećer. Banane usitnite vilicom, a jabuku naribajte. U većoj posudi izmiješajte jaja. Dodajte otopljeni maslac, ulje i jogurt pa miksajte dok se sastojci ne povežu.Umiješajte banane i jabuke te na kraju dodajte mješavinu sa brašnom i lagano pomiješajte, tek toliko da se sastojci povežu. Duguljasti četvrtasti kalup namastite i pobrašnite. Rasporedite smjesu u pripremljeni kalup, pa poravnajte površinu. 
Pecite 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 C. Pečeni kruh ostavite 10 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite i stavite na rešetku da se ohladi do kraja.

Broj komentara: 8:

  1. Cokoladni receptici su uvek pun pogodak, sve si lepo izabrala (torta sa cokoladom i jabukama mi je takodje bila na listi, na kraju su prevagu odneli keksici:).p.s. bozicna cestitka je divna, srecan Bozic i tebi, lepo provedi praznike sa tvojim najdrazima.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja sam planirala još i moto keksiće ali mi nekako nisu stali u raspored. Ugodni blagdani!

      Izbriši
  2. Taman me uhvatila čokoladna kriza, a ti kreneš s ovim divotama. Uh! Hvala ti što si sudjelovala u istraživanju mog bloga, odabir recepata je pun pogodak :)
    Sve najbolje za blagdane!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zamalo da propustim sadrzaj posta, toliko me odusevila slika Bozicnog drvceta. Tamarini slatkisi izgledaju savrseno. Srecan Bozic i Nova Godina, lepo je bilo druziti se :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sviđa ti se moj bor? To je reciklirani od grana koji smo obrezali na jesen i baš ponosna na njega.
      Hvala!
      I ja sam uživala družiti se!
      Sve najbolje.

      Izbriši
  4. Odlično su ti sve torte ispale, pun pogodak, i tebi sve najbolje u Novoj!

    OdgovoriIzbriši